2009. április 29., szerda

Benkő Dániel receptjei a Vacsoracsatában


Dániel előételként rengeteg finomságot szolgált fel, de hiába, mivel csak Soma, Mariann és Sanyi kóstolta meg. Éva és Győző nem merte még a kezébe se venni, mikor meglátta, hogy a kutyaszőrtől kezdve a bolti árcédulákig minden megtalálható a tányérjukon levő húson.

A főfogásból azonban már Sándor sem evett, és Soma is éppen hogy csak belecsipegetett, a desszertből pedig már csak Mariann falatozott.

Benkő Dániel 32 pontot kapott vacsorájára vendégeitől.



Menü:



Előétel:
Halak Benkő módra
Hozzávalók:
ponty
harcsa
busa
törpeharcsa
libamáj
májpástétom
zsidó tojás
zöldség
kenyér

Elkészítési mód:
Vegyél sok féle halat, lehetőleg egyazon tóból. Legyen köztük vegetáriánus hal és húsevő hal is. Ponty, harcsa, busa, hozzá egy negyed amurt és nyolc-tíz törpeharcsát. Hozzá tegyünk még ponty halbelsőséget. Frissen kibelezve, de fejjel és farokkal ott vannak a sütőedényben. Tegyünk bele olajat, de ne sokat, majd paprikát és mustárt is. Keverjük össze és kenjük meg vele a halakat kívül és belül. 180 fokon, süssük addig amíg szép piros nem lesz.
Dániel elárulta: ehhez az előételhez illik a vendégnek elő előételt tálalni - egy kis libamájat májpástétomot, zsidó tojást, zöldségeket, fasírtot, sok kenyeret.


Főétel:
Húsok Dániel modorában
Hozzávalók:
borjúhús
csirkemell
bélszín
sertés
bárány
spenót
sóska
zöldség
lencse

Elkészítési mód:
Ha hatan vannak és egy nem húsevő, akkor elég 5-5 szelet borjúhús, 5-5 szelet csirkemell, 5-5 szelet marha bélszín, 5-5 szelet sertés szűzérme, 5-5 szelet bárány. Ezeket külön-külön ötösével kell fűszerezni, azonban mindegyiket másképpen. A fűszerezést Dániel nem árulta el, mert hétpecsétes titkok.
Köretként spenótot, sóskát, zöldséget, lecsót rizst, galuskát illik tálalni, de lehet még lencsét és egy kis sólet is.


Desszert:
Daniels House édességek
Hozzávalók:
8 tojás
fél liter tejszín
1 liter tejföl
1/4 klió méz
fél kiló mazsola
vanília
fahéj
tészta
gyümölcsös túró
20 dkg darált dió

Bakfark nudlik:
almadara
dió
mandula
mogyoró
kesudió
aszalt cseresznye
meggy
kakaópor
kókusz

Elkészítési mód:
Kifőzzük sós vízben a spagetti tésztát, előtte két-három részre roppantjuk. Külön kikeverünk nyolc tojást, fél liter tejszínt, egy liter tejfölt, 1/4 kiló mézet és 1/2 kiló mazsolát, egy kis vaníliát, egy kis fahéjat. Amikor a tészta kifőtt kiöntjük egy olívaolajos tepsibe. Miután leöntöttük a vizet róla, hozzáadjuk az öntetet és jól elkeverjük. Kikeverés után egy megfelelő széles vágódeszkát nyomjunk a közepébe, vagyis válasszuk ketté a tésztát, az egyik felére tegyünk előre kikevert tejszínes, mézes aszalt gyümölcsös túrót, és 20 dkg darált diót. A másik részére pedig tejszínes darált mákot és további aszalt gyümölcsöket, meggyet és cseresznyét. Még citromhéjat is lehet ráeszelni, majd vegyük ki a deszkát és kenjük meg házidió és cukor nélküli sárgabarack lekvárral. Sütőben süssük fél órán keresztül.

Bakfarkt nudlik és golyók:
Hidegen összegyúrjuk az almadarát, diót, mandulát, mogyorót, kesudiót egészben, aszalt cseresznyét, meggyet, kakaóport, és egy kis vizet. Összegyúrjuk golyókká és kókuszban meghempergetjük.


Forrás: vacsoracsata.tv

2009. április 28., kedd

Soma receptjei a Vacsoracsatában


A házigazda előételként halászlevet szolgált fel, ami osztatlan sikert aratott.

Ám Soma a kedd esti vacsoránál nemcsak az előétellel, hanem a főfogásával is brillírozott.

A diós torta krumplipüré töltelékkel, már magában is érdekesen hangzik, nemhogy tálalva. A vendégek azonban erőt vettek magukon, és megkóstolták a furcsa fogást, majd belátták: nem minden múlik a szervírozáson.

Soma 46 pontot kapott a vendégeitől a vacsorájára.



Menü:


Előétel:
Halászlé ponttyal, harcsával, haltejjel
Hozzávalók:
5 friss ponytfej és farok
6-8 fej vöröshagyma
2 féle por és két féle darált pirospaprika

1 db friss paradicsom
1 db friss paprika
1 közepes fej krumpli
2-3 halászlé kocka

Elkészítési mód:
Megdinszteljük a hagymát, beleszórjuk a por paprikákat, majd összekeverjük a darált paprikákkal, felöntjük vízzel, belarakjuk a hal fejeket, farkakat. Épp annyi vizet teszünk rá, hogy ellepje. Belekarikázzuk a nyers krumplit, belerakjuk a friss paprikát, paradicsomot, halászlé kockákat, majd lefedjük, és bő órán át főzzük, míg szét nem fő. Eztuán halpaszirozón az egészet ledaráljuk. Ez egy igen időigényes, pepecselős munka, türelmet, odafigyelést igényel. Fontos tudnunk, hogy a hal fejéből ki kell venni az úgynevezett „keserü csontot”, leginkább harapófogóval praktikus megtenni.
A ledarált lében lassú tűzön 5-7 perc alatt megfőzzük a halszeleteket és haltejet.
Lehet mellé kifőzni gyufatésztát.




Főétel:
Rostonsült husok zöldséges bulgurral
Hozzávalók:
hús szeletek(jelen esetben sertés és borjú)
olaj

darált kömény
darált bors
fokhagyma
hagyma, friss rozmaring
bulgur
hagyma olaj

pritamin paprika
új vagy póréhagyma
petrezselyemzöld vagy snidling
koriander levelek

Elkészítési mód:
A húsokat 1-2 nappal a sütés előtt már pácoljuk be.a borjúhoz, sertéshez. Soma a következő pácot csinálta: a hússzeleteket besózta, bekente egy kevés köménnyel, frissen darált borssal, és a tetejére gazdagon rakott fokhagymát, friss rozmaring leveleket, és rengeteg hagymakarikát. Erre még tett egy réteg húst, aztán fűszerkeverékeket, majd a tetejére olajat locsolt. Hidegben hagyta 1-2 napig, hogy érjen. Ezután megsütötte.
A bulgur, más szóval búzatöret régi magyar eledel. Arányaiban épp úgy kell elkészíteni, mint a rizst: 1:2 –höz. Tehát egy csésze bulgurhoz 2 csésze vizet adunk.
Előtte megdinsztelek 2 fej vöröshagymát, majd ezen egy kicsit megbarnítjuk a bulgurt, csak utána öntjük föl, és sózzuk meg. Miután langyosra hűlt belekeverjük az addigra összedarabolt friss zöldségeket: újhagymát vagy póréhagymát szárastul, pritamin és TV paprikát. Lehet rátenni apróra vágott petrezselymet, vagy snidlinget, akár friss koriander leveleket is.(Van, aki paradicsomot is vág bele.)




Desszert:
Diótorta könnyü krémmel
Hozzávalók:
Piskótához:
4 tojás
4 kanál víz
20 dkg
cukor
17 dkg finom liszt
1 sütőpor
Diótöltelékhez:
30 dkg dió
rum
2-3 kisebb krumpli
15-20 dkg cukor
tej
1-2 vaniliáscukor

Elkészítési mód:
Piskóta alap:
A 4 tojássárgájába belekeverjük a 20 dkg cukrot és 4 kanál vizet, majd géppel habosra keverjük. Ezután beleadjuk a lisztet, sütőport, a legvégén pedig a keményre vert fehérjét. Ezt már nem géppel keverjük hozzá, hanem fakanállal, óvatosan, egy irányban keverve, vigyázva, hogy ne törjük össze a piskóta tésztáját. Ha van félretéve még pluszban tojásfehérjénk, abból is bátran rakhatunk a habhoz, csak lágyítani fogja a tésztát.
20 dkg diót daráljunk le a darálón, a maradék 10 dkb-ot mozsártörővel (vagy más hasonló eszközzel) darabosabbra törjünk össze. Eközben forraljuk föl a tejet, rakjuk hozzá a vaníliás cukrot, majd öntsük le vele a diót, ami jól meg fogja magát szívni.
Közben főzzünk meg 2-3 kisebb apróra vágott krumplit, és miután megfőtt, turmixoljuk habosra. Vaj helyett ezt keverjük össze a dióval. Ettől jóval könnyebb és könnyebben emészthető lesz a tortánk. Végül rakjunk bele annyi rumot, amennyit mi szeretünk.




Forrás: vacsoracsata.tv


2009. április 27., hétfő

Horváth Éva receptjei


Előételként avokádókrémet szolgált fel pirítóssal, ami Győző kivételével mindenkinek ízlett. A showman szerint ilyen felvágós ételt nem esznek a romák, és ha ő ilyen fogást szolgálna fel a salgótarjáni barátainak, mindegyik éhes gyomorral rohanna haza.

A főételnél is hasonlókép megoszlott a vendégek véleménye: volt, aki nyersnek találta, más pedig az adag méretével és minőségével nem volt megelégedve.
A desszert Éva kedvenc finomsága, nagymamája specialitása: a narancstorta, amit ugyancsak kritikusan értékeltek a szigorú celebek.

Horváth Éva 37 pontot kapott a vacsorájára vendégeitől


Menü:


Előétel:
Avokadókrém
Hozzávalók:
2 db érett avokadó
fél db zöldcitrom
3 evőkanál olívaolaj

darált bors

Hámozzuk meg az avokadókat, vegyük ki a magját, majd vágjuk kisebb darabokra, és utána tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe. Hámozzuk meg a citromot, úgy hogy a fehér héját is vágjuk le, majd kockázzuk fel és tegyük az avokadóhoz. Adjuk hozzá az olívaolajat, majd ízesítsük kevéske sóval és darált borssal. Kapcsoljuk be a gyorsvágó gépet, majd pépesítsük finomra.
Tálaljuk kis tálkákba és melléje pirítóst kínáljunk.





Főétel:
Argentin steak zöldbors mártással
Hozzávalók:
6 db csontos marhasteak
1 kg héjas burgonya
4-5 kanál olívaolaj

darált bors
2 teáskanál steak fűszerkeverék
2 dl tejszín
1 teáskanál zöldbors
1 evőkanál worchester szósz

darált bors
2 teáskanál mustár

A marhaszeleteket csorgassuk meg olívaolajjal, szórjuk meg a steak fűszerkeverékkel, majd legalább egy éjszakán keresztül a hűtőszekrényben pácoljuk.
A vendégek érkezése előtt felhevített serpenyőben kevéske olívaolajon mindkét oldalát süssük elő, utána pedig tegyük be az előre felmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt hagyjuk sülni. A körethez mossuk meg tiszta szivaccsal a héjas burgonyákat, vágjuk négyfelé és tegyük egy tálba. Csorgassuk meg olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk. Tépkedjünk rá rozmaringleveleket, majd jó alaposan keverjük össze. Fél óra állás után öntsük egy sütőpapírral borított tepsibe. Forró sütőben fél óra alatt süssük pirosra.
A mártáshoz öntsük a tejszínt egy lábasba, tegyük hozzá a mustárt, ízesítsük sóval, összetört zöldborssal, worchester szósszal, majd jó alaposan forraljuk össze.
Tálaljuk a megsütött húst nagy tányérokra, mellé kis szószos edényben kínáljuk a zöldbors mártást, köretnek héjas sültburgonyát adjunk.





Desszert:
Narancstorta
Hozzávalók:
8 tojásból készült piskótalap (kerek)
1 pohár (2 dl) tejföl
2 pohár (4 dl) tejszín
13 dkg porcukor
1 narancs reszelt héja,
1 narancs leve
1 narancs húsa apróra vágva
1 evőkanál citromlé
1 csomag vaníliás cukor

Hatalmas grapefruitoknak levágjuk a tetejét, és eltávolítjuk a belét. Ez lesz majd a tányérja a desszertnek. Vanília pudingot készítünk, majd facsart narancs, és kevés grapefruit levét öntünk bele. Jól elkeverjük. A kibelezett grapefruit poharakat kitöltjük babapiskótával, és ráöntjük a narancsos-vaníliás pudingot. Betesszük a hűtőbe, és minél több ideig állni hagyjuk, hogy a piskóta teljesen megpuhuljon.




Forrás: vacsoracsata.tv

2009. április 24., péntek

Ungár Anikó receptjei a Vacsoracsatában


Előétele nem csak étvágygerjesztő, hanem finom is volt.
Vágó úr az előétel után teljesen kétségbe esett, hogy ha minden fogás ilyen finom lesz, akkor mi miatt fog levonni pontokat?

A főételnél Anikó – egy jó háziasszonyhoz hűen – még arra is gondolt, hogy ha vendégei közül valaki nem szeretné a tésztát, akkor az se maradjon éhen, így hát készített pluszba egy salátát is.

Majd végezetül felszolgálta a desszertet. András szerint ez volt az est fénypontja. Az exműsorvezető elárulta, soha eddigi életében nem látott még ilyen gasztronómiai remekművet, mint ez a desszert.

Anikó a vacsorájára 38 pontot kapott, így ő a hét Vacsoracstájának nyertese.



Menü:


Előétel:
Póréhagyma krémleves pirított fenyőmaggal
Hozzávalók:

1 szál nagyobb méretű póré hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csomag friss petrezselyem
2 db zsenge sárgarépa
3 dl tejszín
2-3 dl főzőtejszín
1/2 kg húsleves leve (lehet 2 leveskockából is)

fehér bors
curry
őrölt szerecsendió
kakukkfű
5 dkg margarin
kevés olívaolaj

Elkészítési mód:

A póréhagymát és a fokhagymát vágjuk fel vékony darabokra, majd egy edénybe szórjuk bele. Ezután sózzuk meg és fedjük le, majd egy kisidő múlva a vékony szeletekre vágott sárgarépát is adjuk hozzá. Ha ezzel megvagyunk, rakjunk minden fűszerből egy kanállal bele. Fedő alatt pároljuk, míg puha nem lesz. Ezután öntsünk hozzá egy kicsi húslét, amit további öt percig hagyjunk párolni, aztán adjuk hozzá a főzőtejszínt is. Egy bot mixerrel vagy egy turmixgépben passzírozzuk össze a maradék húslevest és öntsük hozzá.





Főétel:
Rozmaringos lazac babyspenótos taglatellével
Hozzávalók:

friss tisztított lazac kb. 2 kg 6 cm. Széles szeletekre vágva
firss rozmaring ágacskák (5-6 db)
1 egész citrom
fehér bors
3 dl száraz fehér bor
margarin
olívaolaj
sütőpapír
1 kg babyspenót
zöld taglatelle (kétharmada egy nagy zacskónak)
5-6 gerezd fokhagyma
görög bazsalikom (kis maroknyi friss)
5 dkg margarin
kevés olíva olaj
3 dl friss tejszín

fehér bors
reszelt parmezán

Elkészítési mód:

Egy nagyobb tepsibe helyezzünk bele egy sütőpapírt, hogy a citrommal bekent, megsózott és borsozott lazac szeleteket a rá tudjuk rakni. A halszeletek közé tegyünk még rozmaringokat és a tetejére pedig egy kis margarin kockát. Ezután locsoljuk meg olívaolajjal és egy kevés borral. Nagyon fontos! A lazacot csak 20-25 percig süssük lefedés nélkül!
Sós, forrásban lévő bő vízben főzzük meg a megmosott baby spenótot is, majd szűrjük le, de olyan edénybe amibe már beletettük a felforrósított olajat. A fokhagyma gerezdeket préseljük össze, majd szórjuk meg sóval, fehér borssal, görög bazsalikommal. Ezután keverjük össze tejszínnel és forraljuk fel. A taglatellét sós és olajos vízben főzzük 7 percig, majd szűrjük le és a spenótos-tejszínes szósszal keverjük össze.





Desszert:
Fekete „mákia” torta tiramisu öntettel, friss gyümölcssalátával
Hozzávalók:

15 dkg őrölt mák
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
6 tojás sárgája
8 tojás fehérje habbá
2-3 zacskó vaníliás cukor
keserű narancsdzsem
pirított mandula egy maréknyi

Csokoládémázhoz:
10 dkg margarin
2 tojás sárgája
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál keserű holland kakaó por
1 kis kanál olaj
250 gr-os mascarpone sajt
3 tojás sárgája
3 tojás fehérje habbá verve
3 púpos evőkanál kristálycukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 dl konyak
sárgadinnye
eper
fekete áfonya (de lehet kivi, ananász, eper)

Elkészítési mód:

A margarint keverjük habosra a cukorral, majd adjunk hozzá 6 tojás sárgáját, egy kevés mákot, vaníliás cukrot, és végül 8 tojás felvert habját.
Egy 26 cm átmérőjű tortaformát vajazzunk ki, szórjuk meg zsemlemorzsával, majd öntsük bele a mákmasszát és 180 fokon 45 percig süssük.
Miután a torta kihűlt vágjunk vízszintesen ketté, majd kenjük meg narancsdzsemmel és szórjuk meg pirított mandulával, és tegyük rá a torta levágott lapját.
Csokoládé máz: egy edénybe öntsünk vizet, majd tegyünk bele egy kisebb edényt, és így tegyük a tűzre – ez a vízgőzben főzés. A vajat, a cukrot és a kakaót olvasszuk fel a felső edénybe, majd állandó keverés közben tartsuk a gőz fölött. Adjunk hozzá egy tojást és egy kevés olajat.
A csokimázat egyenletesen kenjük a tortára és szórjuk meg mandulával.

Egy habverős tálba keverjük ki a tojások sárgáját, majd a mascarpone sajtot, a konyakot és a vaníliás cukrot is keverjük habosra. Végül a tojások felvert habját adjuk hozzá és rakjuk be a hűtőbe.




Forrás: vacsoracsata.tv

2009. április 23., csütörtök

Sváby András receptjei a Vacsoracsatában


Az előételt Vágó István várta a legjobban, mivel megfogadta, bosszút áll az előző napon őt ért sérelmek miatt. Ám legnagyobb bánatára, azon kívül, hogy András langyosan tálalta a levest, semmi másba nem tudott belekötni.

De Vágó úr nem adta fel. Úgy volt vele, ha törik, ha szakad, akkor is hibát talál az est folyamán valamiben. Azonban a főételnél is csalódnia kellett, mivel a házigazda olyan finom ételt készített, hogy kénytelen volt szemet hunyni sérelmei felett, és gratulált az ételhez.

András desszertjével Vandán kívül, mindenki meg volt elégedve.

Sváby András vacsoráját 37 pontra értékelték a vendégek.



Menü:

Előtel:
Thai királyrák leves
Hozzávalók:

Alapléhez:
egy kiló csirkenyak vagy bármilyen csirkealaplének való leveszöldség
só-bors

Leveshez:
személyenként 4-5 nyers (!) királyrák
shi-take bomba
sárgarépa vagy bármilyen zöldség
2-3 evőkanál thai halszósz
friss gyömbér
póré vagy újhagyma
5-6 lime levél
3-4 thai citromfű
ízlés szerint friss piros és zöld chili karikára vágva
facsart lime ízlés szerint
kevés szójaszósz
friss koriander (petrezselyemmel nem cserélhető fel)

Elkészítési mód:

A csirkéből és a többi hozzávalóból klasszikus húslevest készítünk. A megtisztított rákfarkak páncéljából kis vízzel szintén levest készítünk.
A leszűrt alaplevet újra felforraljuk, összeöntjük a szintén leszűrt ráklevessel. A zöldségeket (sárgarépa, újhagyma, gyömbér stb.) vékony csíkokra, a thai citromfüvet pedig félbevágjuk. Belecsavarjuk a levesbe a lime-ot, fűszerezzük halszósszal és szójaszósszal, majd minden egyéb összetevőt a rákfarkakkal együtt a levesbe tesszük. Max 4-5 perc intenzív főzés után levesszük a tűzről, megszórjuk az összevágott friss korianderrel és azonnal tálaljuk.

Sváby András javaslata:
A húslevest semmiképpen se kockából készítsük.
Ne sajnáljuk a lime levet, és ha szeretik, akkor a chiliből is bőven rakhatnak bele.
A különleges fűszerek (thai citromfű, koriander, halszósz, lime levél stb. ma már könnyen beszerezhetőek a jobb delikát boltokban).




Főétel:
Roston sült vörös tonhal steak, tejszínes zeller-krumpli szufléval, chilis ananásszal és rácson sült cukkini chips-szel
Hozzávalók:

1 vastag szelet tonhal /fő

Szufléhoz:
pár szem krumpli
1 nagy fej zeller
15-20 dkg ementáli sajt
7-8 dl tejszín

szerecsendió

Ananászhoz:
1-2 friss ananász
néhány összetört száraz chili paprika

Cukkinihez:
4-5 cukkini 3-4 mm szeletekre vágva
1 fej fokhagyma
jó minőségű olívaolaj
1 citrom leve

Elkészítési mód:

A cukkini szeleteket egyenként a forró megolajozott kerti rostrácsra helyezzük. Amíg az egyik oldala sül, a másikat sózzuk meg és olívaolajjal kenjük meg. Amikor megpirul, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Akkor szép, ha a rács lenyomata látszik a cukkinin. A faszénen közben megsütünk egy teljes fej fokhagymát. Ha jól átpirul, a gerezdeket kinyomkodjuk. Az átsült cukkini chips-szet tálba tesszük, összekeverjük a fokhagymával, megöntözzük az olívával és citromlével. Lehűtjük, mert hidegen finomabb.
Ha már ég a tűz, a megtisztított és negyedbe vágott ananász szeleteket is elősütjük.
A szufléhoz a meghámozott zellert és a krumplit uborkagyalun vékony szeletekre vágjuk. A tejszínt összekeverjük a reszelt ementálival, kis sóval és pár csipet őrölt szerecsendióval. Egybekeverjük a legyalult zeller-krumpli egyveleggel. Kis tálkákat kikenünk fokhagymával, majd beletesszük a tejszínes-sajtos-krumplis-zelleres masszát. Ügyeljünk, hogy a szeletek egymáson vízszintesen legyenek. Egy nagy tepsit megtöltünk félig vízzel, belehelyezzük a kis tálakat, leborítjuk alufóliával, majd az egészet betoljuk a 180 fokos előmelegített sütőbe. Két és fél órán keresztül sütjük, az elpárolgott vizet időnként pótoljuk. Ha a teteje nem pirult meg, az utolsó tíz percben a fóliát levesszük. Jól időzítsenek a sütési idővel, mert a szuflé csak forrón és frissen finom.
Ha megérkeztek a vendégek, újra felizzítjuk a faszenet. A tonhal szeleteket sózzuk, borsozzuk és a megolajozott forró rácsra tesszük. Ízlés szerint sütjük, de csak akkor finom igazán, ha a belseje rózsaszín marad. Az ananász szeleteket újra átforrósítjuk és megszórjuk a chilivel.




Desszert:
Málna sorbet
Hozzávalók:

1 zacskó mirelit málna
cukor vagy édesítő
citromlé

Elkészítési mód:

A kőkemény, fagyott málnát összeturmixoljuk egy kis vízben feloldott cukorral és citromlével. Fagyi kanállal szép kis gombócokat formálunk, tálba tesszük és mentalevéllel díszítjük.





Forrás: vacsoracsata.tv

2009. április 22., szerda

Vágó István receptjei a Vacsoracsatában


Mindenki meglepetésére a krémleves kifogástalan volt. András szerint ez nem írható a házigazda számlájára, mivel olyan levest választott, amit bárki el tud készíteni.

Azonban a főétel ehetetlenül sótlanra sikeredett. István szerint ez só nélküli étel, ebbe nem kell só, mert ha mégis kellett volna, akkor az benne lenne a receptben.

Azonban az est meglepetése csak ezután következett, mivel a desszert sokak szerint kifejezetten finom volt. András elárulta kétségbeesett a főétel láttán, és azt hitte a desszert kétszer annyira rossz lesz, de sajnos be el kell ismernie még ha fáj is neki, nem lett rossz.

Vágó István 33 pontot kapott a vendégektől, mert szerencséjére nemcsak a vacsorát értékelték, hanem a hangulatot is.



Menü:

Előétel:
Körtés spenótleves
Hozzávalók:

2 evőkanál vaj
15 centis darab póréhagyma
2 db körte
4 pohár zöldségleves
1 db burgonya
300 gr spenót
175 ml tejszín

őrölt bors
fél marék pirított dió

Elkészítési mód:

Egy fazékban forrósítsuk fel a vajat, majd pároljuk meg benne a felkarikázott póréhagymát. Öntsük fel a zöldséglevessel, ha nincs, akkor vízzel és zöldségleves kockával. Tegyük bele a megtisztított és feldarabolt burgonyát, spenótot és a körtét. Fűszerezzük őrölt borssal és sóval. Főzzük 10-15 percig, majd dúsítsuk tejszínnel és a végén kézi mixerrel pürésítsük.
Tálaljuk csészékben és a tetejére szórjunk pirított diót.





Főétel:
Tormás csirkemell almával és újhagymával
Hozzávalók:

2 evőkanál friss reszelt torma
1 db csirkemell filé
1 evőkanál olívaolaj
fél evőkanál étkezési keményítő
2 szál újhagyma
2 db savanykás alma
fél citrom leve

darált bors
őrölt szerecsendió
2 dl tejszín

Elkészítési mód:

Vágjuk fel a csirkemellet ujjnyi csíkokra, majd tegyük egy kis tálba, szórjuk rá az étkezési keményítőt és keverjük jól össze.
Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a csirkehúst és erős lángon süssük addig, míg a hús pirulni nem kezd. Fűszerezzük kevéske darált borssal, csipetnyi őrölt szerecsendióval és sóval. Tegyük hozzá a kimagozott és kisebb kockákra felvágott almát (nem szükséges meghámozni), és a felkarikázott újhagymát. Egy-két percig forrósítsuk össze, majd utána öntsük rá a tejszínt, a citromlevet és tegyük bele a tormát. Forraljuk jól össze és azonnal tálaljuk párolt rizzsel, zöldségekkel vagy krumplipürével




Desszert:
Cukkinis sütemény
Hozzávalók:

25 dkg kristálycukor
2 db tojás
1 dl olívaolaj
15 dkg liszt
6 dkg búzadara
3 evőkanál búzacsíra
fél csomag sütőpor
10 dkg dióbél
50 dkg cukkini
fél citrom reszelt héja

Elkészítési mód:

Tegyük egy tálba a cukrot, a tojásokat, az olívaolajat és a citrom reszelt héját. Keverjük jól össze, de nem kell habosra kikeverni.
Egy másik edénybe tegyük a lisztet, búzadarát, búzacsírát és a sütőport.
Reszeljük le a cukkinit, majd egy csipet sóval szórjuk meg, hagyjuk állni 10 percig.
A cukros tojásos keverékhez adagoljuk lassan a lisztes keverékünket és a dúrvára darált diót. A megsózott cukkinit egy kicsit nyomkodjuk ki, majd azt is keverjük a tésztába.
Süthetjük közepes méretű tepsiben vagy muffin sütőformába adagolva. 160 fokon 30 percig süssük.






Forrás: vacsoracsata.tv

2009. április 21., kedd

Debreczeni Zita receptjei a Vacsoracsatában


Az előétel István szerint íztelen volt. Azt azonban elismerte, hogy ez nem Zita hibája, mivel a tofu alapból is íztelen.

A főétel István szerint egyáltalán nem volt laktató és inkább nevezné étvágygerjesztőnek, mint főfogásnak.

Zita olyan gusztusosan és szépen szervírozta a desszertet, hogy a vendégek percekig szóhoz sem jutottak az ámulattól.

Zita vacsorájára 28 pontot kapott vendégeitől.


Menü:


Előétel:
Miszo leves
Hozzávalók:

póréhagyma
vörös miszo paszta
szárított alga
tofu

Elkészítési mód:

Egy liter vízben két evőkanál miszo pasztát kikeverünk és felforralunk, egy kevés vékonyra vágott póréhagymát (újhagymát, lilahagymát), továbbá vakamét beleszórunk és chilivel vagy borssal ízesítjük. Ha felforrt a leves, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a tofut és a szárított algát.




Főétel:
Sushi
Hozzávalók:

kerek szemű (rizottó) rizs
rizs-ecet
szárított nori-lapok (papírvékony algalapok)
wasabi (zöld színű japán torma)
shoyu (japán szójaszósz)
gari (ecetben eltett gyömbérszeletek)
wakegi (újhagyma)
nyers hal

Elkészítési mód:

Helyezzünk egy ív norit a bambusztekercsre. Nedvesítsük be a kezünket és tegyünk 2-3 evőkanál sushi rizst a nori lap közepére. Kenjük szét rajta egyenletesen, de hagyjunk kb. 1-1,5 centiméternyi helyet a nori lap alján és tetején üresen a feltekerés miatt. Tegyük a sushi rizsre a zöldséget vagy a hússzeleteket hosszanti irányba (aki szereti a wasabit, akkor ő azt is rakhat bele). Ezután kezdjük el feltekerni a bambusz lap segítségével a norit. Figyeljünk arra, hogy a sushi rizs mindkét vége szorosan le legyen zárva. Miközben óvatosan feltekertük, kicsit préseljük meg a tekercset, hogy ne essen szét a készülő sushi tekercs, de ügyeljünk rá, hogy ne nyomjuk szét. Miután ez megvan, távolítsuk el a bambuszt és óvatosan nyomkodjuk szét a sushi-t a hosszanti végein, majd tekerjük fel. Ha kész, vegyünk elő egy nedves kést és szeleteljük fel vele a sushi rudakat arányosan egyenlő szeletekre. Vigyázzunk arra, hogy a késsel egyenesen lefele szeljünk és ne fűrészelve vágjunk, mert akkor széthullhat vágás közben a sushi.




Desszert:
Sült banán
Hozzávalók:

tempera liszt
banán
tojás
olaj

Elkészítési mód:

Keverjük össze a lisztet egy kevés vízzel, majd adjunk hozzá egy tojássárgáját. Hempergessük meg benne a banánt és süssük meg olajban, majd a végén öntsük le mézzel.





Forrás: vacsoracsata.tv

2009. április 20., hétfő

Dombóvári Vanda receptjei


Az előétel Vágó István szerint isteni volt, Anikó szerint pedig különleges ízvilágú. Elárulta, a vacsora végén biztos elkéri Vandától a receptet és ő is elkészíti majd.

A főétel Istvánnak és Andrásnak nagyon ízlett, ám Zita és Anikó csak nokedlit evett.

A desszert azonban már mindenkinek ízlett.


Vanda 30 pontot kapott vacsorájára a vendégektől.



Menü:


Előétel:
Sültpaprika krémleves
Hozzávalók:

7 pritamin (vagy piros kaliforniai) paprika
2 evőkanál olaj
3 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál friss gyömbér
1 teáskanál köménymag
5 db sárgarépa
2 teáskanál cukor
425 g paradicsompüré
6 dl víz
300 ml tejszín

fehér bors

Elkészítési mód:

A pirospaprikákat 250 fokos sütőben 10-15 percig sütjük, majd a sütőből kivéve a paprika héját lehúzzuk és magházát eltávolítjuk. Forró olajban a hagymákat, gyömbért és fűszermagokat megpirítjuk.
Hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát és paprikahúst. Sóval, fehér borssal ízesítjük, majd puhára pároljuk.
Felöntjük vízzel vagy zöldséglevessel, majd hozzáadjuk a paradicsompürét és a végén megcukrozzuk. Legalább 15-20 percig főzzük.
Botmixerrel pürésítjük, egy szitán pedig átpasszírozzuk. A végén tejszínnel dúsítjuk.



Főétel:
Tárkonyos borjúpörkölt
Hozzávalók:

borjúcomb
4 fej vöröshagyma
1-2 gerezd aprított fokhagyma
pirospaprika
erős pista
paradicsom
fehér paprika

2 dl húsleves
egy csipetnyi tárkony
majoranna

Elkészítési mód:

Borjúcombot apró kockákra vágva tetemes mennyiségű vöröshagymában sokáig párolunk, hogy a szaft jó sűrű legyen. Rakhatunk még bele 1-2 gerezd aprított fokhagymát is. Üvegesedés után meghintjük jófajta pirospaprikával és egy kis erős pistával. Vízzel dúsítjuk, majd friss paradicsomot, fehér paprikát teszünk bele. Utána egy kis sót és egy csipetnyi tárkonyt is beletehetünk, majd egy kevés majorannát.


Desszert:
Aszalt szilvával töltött piskóta, fahéjas vaníliás szósszal
Hozzávalók:

8 tojás
vaníliacukor
liszt
fahéj
vaníliarúd
tej

Elkészítési mód:

Piskótatésztát a klasszikus módon kikeverjük, majd a tortaformába öntött masszába belehelyezzük, majd utána az aszalt szilvákat is. Megsütjük, majd tálaláskor a frissen megfőzött, s némi fahéjjal meghintett vaníliaszósszal leöntve tálaljuk.



Forrás: vacsoracsata.tv

2009. április 17., péntek

Szily Nóra receptjei


Előételként mediterrán paradicsomleves pirított olasz kenyérrel, ami mindenkiben a menzás éveket elevenítette fel. Azonban Nóra levese sokkal finomabb volt. György szerint ez azért lehetett, mert az elismert műsorvezető nem konzervből, hanem lepréselt paradicsomból készítette, vagyis ő ebben a hitben él.

A főétel éppoly ízletes volt, mint az előző fogás. Saját kezűleg pácolt rákjaival, még Ákos elismerést is elnyerte, desszertjével pedig teljesen elvarázsolta vendégeit Nóra

A vendégek 29 ponttal jutalmazták a háziasszonyt, aki így a hét nyertese lett.


Menü:


Előétel:
Mediterrán paradicsomleves

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 sárgarépa
3 fehérrépa (lehetőleg zsengék)
1 kisebb zeller
pár levél friss bazsalikom
2 hámozott olasz paradicsomkonzerv

bors
1 evőkanál cukor
néhány szelet kenyér
chedar sajt

Elkészítési mód:

Olívaolajon üvegesre pirítjuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felaprított, karikára vágott zöldségeket, és pároljuk. A hámozott paradicsommal együtt főzzük puhára, majd pépesre turmixoljuk egy botmixerrel. Közben kóstolgatva lehet fűszerezni! Mellé chedaros pirítóst lehet kínálni, de ha a tetejét parmezánnal megszórjuk, úgy is finom!



Főétel:
Ráknyárs pestos farfalle tésztával, salátával

Hozzávalók:

fejenként 4db 16-20-as méretű rákfarok
1 gerezd fokhagyma
grill fűszersó
koriander

Pesto:

fél deci olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
fél marék fenyőmag
1 marék friss bazsalikom levél
5-6 dkg parmezán

bors
farfalle tészta
néhány szelet színes kaliforniai paprika
madársaláta
ruccola saláta
díszítéshez néhány koktélparadicsom

Elkészítési mód:

A megpucolt rákfarkakat leöntjük olívaolajjal, megszórjuk a fűszersóval, friss korianderrel és az összeaprított fokhagymával – hagyjuk pácolódni, majd pálcára fűzve serpenyőben sütjük készre, ami néhány perc csupán!

A pestohoz a hozzávalókat egyszerűen összeturmixoljuk, a lényeg, hogy jó sűrű legyen – közben érdemes kóstolgatni.

A tésztát sós vízben félpuhára főzzük, majd olívaolajon az apróra vágott kaliforniai paprikával összeforgatjuk, és a tálalás előtt a pestot is hozzáadjuk. (Kis pestot tegyünk félre, mert azzal díszíthetjük a tányért.)

A salátához egy-egy adag madársalátát és ruccolát nyakon öntünk olívaolajjal, kis balzsamecettel, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük, és néhány félbe vágott koktélparadicsommal tálaljuk.




Desszert:
Túró mousse- Ricotta mousse

Hozzávalók:

25 dkg fehér csoki (bármelyik táblás jó)
35 dkg ricotta (olasz túró)
4 tojás sárgája
4 tojás fehérje
15 dkg kristálycukor
3 dl tejszín
30 dkg fagyasztott málna
pici málnaecet
3 evőkanál méz
2 szál friss kakukkfű

Elkészítési mód:

Felolvasztjuk a fehércsokit. A tojások sárgáját habosra keverjük 5 dkg cukorral, a fehérjét pedig felverjük 10 dkg cukorral. Felverjük a tejszínt is és a ricottát áttörjük. A megolvadt csokiba mindezeket egymás után belekevergetjük. Pici citromhéj vagy vaníliáscukor mehet bele ízesítőként – de nem muszáj. Hűtőben picit még szilárdulhat a tálalásig.

Málnaszósz: (néhány szemet tegyünk félre a díszítéshez, ha friss van, még jobb). A málnát a hozzávalókkal megfőzzük (víz nem kell bele), majd kivesszük a kakukkfüvet és a mártást botmixeljük, szűrőn átcsorgatjuk, hogy megszabaduljunk a magocskáktól.

Kis gombócokat formálunk egy fagyiskanállal vagy habnyomóval a tányérra, mellé málnamártást csorgatunk, és néhány szem málnával csinosítjuk.



Forrás: vacsoracsata.tv

2009. április 16., csütörtök

Ákos bebizonyította, hogy főzni is tud


Előételként Pesztós cukkinis levest tálalt vendégei elé, ami annyira ízlett nekik, hogy kétszer is szedtek belőle. A háziasszonyok gyöngyszeme, Nóra azért ebben a remekműben is talált hibát. Szerinte hiányzott belőle a bors.

Ákos főétele szintén meglepően jól sikerült, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy Iringó és György a saját adagjukon kívül, még a tepsiből is kikanalazott és kimártogatott mindent.

Desszertként csokis céklás brownie-t kaptak a vendégek, ami Nóra szerint már-már megalázóan finom volt.

Ákos a vacsorájára 26 pontot kapott vendégeitől



Menü:


Előétel:
Cukkini - pesto leves
Hozzávalók:

500 g cukkini
5 dl zöldségleves (vagy 1 db zöldségleves kocka és víz)
1 db burgonya
1 csokor friss bazsalikom
1 evőkanál pestó
2 evőkanál olívaolaj
5 dl tej
1g fokhagyma

bors
őrölt szerecsendió
fél maréknyi dió

Elkészítési mód:

A cukkinit mossuk meg jól, majd vágjuk karikákra. Olívaolajban fonnyasszuk meg az összezúzott fokhagymát és adjuk hozzá a felszeletelt cukkinit és a meghámozott, összekockázott burgonyát. Sózzuk és borsozzuk meg, majd lefedve pároljuk körülbelül 5 percig. Öntsük fel tejjel és a zöldséglével, adjuk hozzá a pestót, a diót és a bazsalikomot, majd 2-3 percig főzzük. Mixerrel pürésítjük, hűtsük le jól és jéghidegen tálaljuk.





Főétel:
Chili con carne
Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 dkg marha felsál vagy lapocka
2 csomag chili fűszerkeverék mexikói ételekhez (nem azonos az őrölt chili paprikával)
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 db hámozott paradicsomkonzerv
15 dkg vörösbab
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál oregánó

darált bors
chili paprika
4 evőkanál sűrített paradicsompüré

Elkészítési mód:

A babot előző este be kell áztatni. Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy lábasban, majd tegyük bele az összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Szórjuk rá az őrölt római köményt és pároljuk addig, míg a hagyma meg nem pirul. Tegyük bele a darált marhahúst, majd addig pároljuk, míg a saját leve el nem fő és a húsdarabok pirulni nem kezdenek. Tegyük bele a babot, a felkockázott paradicsomot a levével együtt. Fűszerezzük chili fűszerkeverékkel, darált borssal, oregánóval és chili paprikával, majd ízesítsük sóval. Lassú tűzön addig pároljuk, amíg a bab puha nem lesz. Ha szükséges, a párolólevet vízzel pótoljuk. A vége felé tegyük hozzá a paradicsompürét és főzzük még vele negyed órán keresztül.





Desszert:
Csokoládés-céklás sütemény
Hozzávalók:

3/4 pohár liszt
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
1/2 pohár cukor
3 db tojás
fél pohár étolaj
1/2 pohár reszelt főtt cékla
1 tábla keserű csoki
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítési mód:

A méréshez használt pohár űrtartalma 250 ml.
Vízgőz felett egy kis edényben olvasszuk fel a csokoládét. Egy edényben keverjük össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát.
Másik keverőedénybe tegyük bele a tojásokat, a cukrot és az olajat. Habverővel keverjük körülbelül két percig, majd keverjük hozzá a megfőzött és lereszelt céklát, az olvasztott csokoládét és a vaníliás cukrot. Utána óvatosan dolgozzuk bele a lisztes keveréket. Jól kiolajozott és liszttel meghintett közepes méretű tepsiben 150 fokon legalább 25-30 percig süssük. Mielőtt kivennénk a sütőből, célszerű fogvájóval sütéspróbát végezni. Ha a tésztába szúrt fogvájóra már nem ragad a sütemény tésztája, biztosak lehetünk, hogy teljesen átsült a süteményünk. Hagyjuk kissé kihűlni, majd vágjuk kockára, tetejét porcukorral hintsük meg.
Süthetjük muffin sütőformában is.



Forrás: vacsoracsata.tv




2009. április 15., szerda

Nádas György desszertje titkos a Vacsoracsata nézőinek is!


Az előétele finom volt, de nem krémes, hanem pépes állagú. Nóra szerint György a levest nem passzírozta át ezért nem volt krémes és gusztusos.

Főételével azonban ellensúlyozta az előétel hibáit a házigazda. Olyan gusztusosan tálalta, hogy Ákos alig bírta kivárni, hogy megkóstolhassa.

A desszertként azonban nem azt a finomságot kapták a vendégek, amit vártak.

A vacsorát 24 pontra értékelték a vendégek.




Menü:

Előétel:
Lestyános kukoricakrémleves
Hozzávalók:

4 cső kukorica
2 szál sárgarépa
1 evőkanál vaj
1 gerezd fokhagyma
4 dl tej
2 evőkanál keményítő

őrölt bors
1-1 csokor lestyán és petrezselyemzöld
5-6 szem egész bors

Elkészítési mód:

Csomagoljuk ki a kukoricákat a csuhéból, majd egy éles késsel vágjuk le a szemeket. A csutkákat törjük kétfelé, majd tegyük egy fazékba. Adjuk hozzá az egyik felszeletelt sárgarépát, pár szál lestyánt és a petrezselyem zöldjét. Sóval és pár szem egész borssal ízesítsük. Öntsük fel vízzel és főzzük legalább tíz percig.
Egy fazékban forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá finomra összezúzott fokhagymát, majd pároljuk egy percig. Tegyük bele a kukoricaszemeket és a másik felvágott répát is. Sóval, összevágott lestyánnal és őrölt borssal ízesítsük. Pároljuk legalább tíz percig, majd öntsük fel a kukoricacsutkás alaplével. Főzzük még öt percig és utána öntsük bele a tejet.
Forraljuk ki jól, majd kézi mixerrel pürésítsük. Finomlyukú szitán passzírozzuk át és még forrón kis leveses tálkákba tálaljuk. Tetejét frissen összevágott lestyánnal díszíthetjük.





Főétel:
Nádas Gyuri pulykamellfiléje, gombaábrándokkal
Hozzávalók:

4 db tenyérnyi pulykamell
1/2 l tej
1 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
25 dkg champion gomba
2 dl száraz fehér bor
15 dkg reszelt sajt
világos vagy dijoni mustár
rozmaring
kakukkfű
bazsalikom

fehérbors
babérlevél
liszt

Elkészítési mód:

A fokhagyma felét apróra vágjuk, s a tejbe aprítjuk, majd belehelyezzük a 4 lecsontozott pulykamellet és a hűtőben 2-3 óráig állni hagyjuk. Közben a vajat alufix edényben felhevítjük, majd a fenti idő elteltével a pulykamelleket megpirítjuk benne úgy, hogy csak a külseje piruljon meg, ezután a pulykamelleket félrerakjuk.
A kockára vágott vöröshagymát és a maradék fél fokhagymát vajban üvegesre pirítjuk, majd hozzátesszük a fűszereket (bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, babérlevél), s ezt körülbelül 8-10 percig lefedve lassú tűzön pirítjuk.
Ezután apró kis kockára vágjuk a meghámozott gombát és hozzátesszük a hevülő fűszerekhez. Mikor már levet eresztett a gomba, akkor megszórjuk fehérborssal és sóval ízesítjük.
Ezután ízlés szerint hozzáadjuk a mustárt, majd kevergetve besűrítjük liszttel a mártást, lefedve körülbelül 4-5 percig lassú tűzön hagyjuk, majd felöntjük a fehérborral, s ismét körülbelül 4-5 percig lassú lángon, fedő alatt hagyjuk. Ezután a kivajazott tepsibe helyezzük egymás mellé a pulykahusikat, utána nyakon öntjük a gombás mártással és a tetejét megszórjuk a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 150 C fokon körülbelül 15-20 percig aranybarnára sütjük.





Desszert:
Tökös, mákos, meggyes- batyu, vaníliaöntettel
A desszert receptje titkos. (még mindig)





Forrás: vacsoracsata.tv

2009. április 14., kedd

Südi Iringó receptjei


Iringó előétele desszertnek is elment volna. Ákos szerint a kezdő konyhatündér maximálisan eltalálta a gyümölcsök arányát, és így egy olyan zamatos levest készített, amilyet ő még sosem evett. Nóra úgy gondolta ezzel a fogással a házigazda nagyon magasra tette a mércét, mert olyan szemgyönyörködtető módon tálalta az ételt eléjük, hogy az íz már másodlagossá vált.

A főétel is éppoly gyönyörűen volt szervírozva, mint a leves. A sonkába csomagolt húst maguk a vendégek sütötték ízlésüknek megfelelően az asztalra helyezett sütő alkalmatosságon, ez pedig sajátos hangulatot adott a vacsorának.

A desszert Nóra szerint lehetett volna kicsit krémesebb, de ettől eltekintve mindenkinek ízlett.

Iringó vacsoráját a vendégek 22 pontra értékelték.


Menü:


Előétel:
Trópusi gyümölcsleves sárgadinnyében tálalva

Hozzávalók:

Friss gyümölcsök:
ananász
sárgadinnye
kivi
narancs
mandarin
főzőtejszín
mangó juice
főzés nélküli pudingpor

Elkészítési mód:

Meghámozzuk a friss gyümölcsöket, majd apró darabokra vágjuk. Összeöntjük egy nagy tálba és összekeverjük a főzőtejszínt a mangó juice-szal és a pudingporral. Ezután csomómentesre turmixoljuk. Ha kész, hozzáadjuk a gyümölcsöket és hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek. Ha kellően lehűlt, akkor a kettévágott és kibelezett dinnyecsészékbe tálaljuk.




Főétel:
Pármai sonkába göngyölt, pácolt csirkemell, zöldségbatyuval Rakletten sütve

Hozzávalók:

csirkemell
szárnyasokhoz fűszeres grill pác
mustár
olívaolaj
natúr joghurt
banán levél
pármai sonka
gomolya sajt
paradicsom
ananász
friss zöldségek
karalábé
sárgarépa
cukkini

Elkészítési mód:

Fűszeres grill páchoz öntsünk egy kis olajat és egy nagy kanál mustárt, majd jól megforgatjuk benne a gyerektenyér nagyságúra vágott csirke darabokat. Ezután megkenjük joghurttal, betekerjük a sonkába, és betesszük a hűtőbe. A zöldségeket apró darabokra vágjuk, és beletesszük a jól megmosott és felgőzölt banán levélbe. Teszünk rá egy kis vegetát és egy kicsi vajat, majd ügyesen becsomagoljuk kis batyu formájúakra. Betesszük az előmelegített sütőbe körülbelül 30 percre. Addig előkészítjük a Raklett lapátkáit, a paradicsomot tesszük alulra, rá egy bazsalikom ágat és a tetejére zárásként a gomolya sajtot. Óvatosan meglocsoljuk egy kis olívaolajjal. Ananászokat karikázunk, amik tetejére egy pici vajat teszünk, hogy jobban megsüljenek. Ha mindennel elkészültünk, már csak a Raklettre kell szépen ízlésesen felpakolni az előre elkészített finomságokat.




Desszert:
Eper fagyi

Hozzávalók:

epres joghurt
sok friss eper
porcukor
főzés nélküli pudingpor
főzőtejszín

Elkészítési mód:

Turmixgépbe beletesszük az összes alapanyagot, összeturmixoljuk, és utána már csak a gépen múlik minden. Ha szerencsénk van és az idő is elég, akkor a fagyi is összeáll, kanalazható állagúra.



Forrás: vacsoracsata.tv

2009. április 10., péntek

Falusi Mariann receptjei a Vacsoracsatában



Falusi Mariann 35 pontot kapott vacsorájára vendégeitől, amivel a második helyen végzett.





Menü:



Előétel:
Thai kókuszos csirkeleves

Hozzávalók:

20 dkg csirkemell filé
1 doboz (400 ml) kókusztej
1 kis fej vöröshagyma
3 szál újhagyma
1 evőkanál curry fűszerkeverék
2 evőkanál olívaolaj
1 db paradicsom
1 csokor friss korianderlevél
1 db csirkeleves kocka
darált bors


Elkészítési mód:

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy kisebb fazékban, majd adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát. Pároljuk pár percig, míg üveges nem lesz, majd szórjuk rá a curry fűszerkeveréket, keverjük jól össze, hogy a fűszerkeverék a forró zsiradékban jól kioldódjon. Tegyük bele a vékony, ujjnyi csíkokra felvágott csirkehúst, fűszerezzük kevéske darált borssal, összevágott korianderlevéllel, majd adjuk hozzá a leveskockát. Ezután ízesítsük sóval, majd kis lángon pároljuk pár percig. Ha már a pároló lé kezd elfőni, öntsünk rá a kókusztejet és körülbelül a félliternyi vizet. Főzzük 10-15 percig, majd ha a hús megpuhult, tegyük hozzá a kockára felvágott paradicsomot és a felkarikázott újhagymát. Azonnal tálaljuk leveses tálkákba, melléje egy-egy szelet kenyeret kínáljunk.



Főétel:
Cékla rizottó

Hozzávalók:

500 g cékla
3 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
30 dkg rizottórizs
1,2 liter zöldség alapleves

darált bors
1 csokor zöldpetrezselyem
12 dkg lágyabb kecskesajt
50 g vaj

Elkészítési mód:

A céklákat mossuk meg alaposan, majd sós vízben főzzük puhára. Tisztítsuk meg és vágjuk apró kockákra.
Egy nagy lábasban hevítsük fel az olívaolajat, tegyük bele az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, majd pároljuk pár percig.
Tegyük hozzá a rizottórizst és az alapleves egyharmadát, állandó kevergetés mellett kezdjük el főzni. Amikor elfőtt a leve, adjunk hozzá egy keveset az alaplevesből. Kóstoljuk meg a rizsszemeket, és ha nem elég puhák, akkor a leírt mennyiségű folyadék mellett egy kevés vizet is adjunk hozzá.
Keverjük bele az összekockázott céklát és pár percig forraljuk össze. Morzsoljuk rá a friss vajat, majd óvatosan keverjük bele.
Tálaláskor szórjuk rá a friss kecskesajtot és az összevágott petrezselyem zöldet. Akkor a legfinomabb, ha a rizottónk folyós, mint egy főzelék.
Kitűnő húsnélküli étel, de sült csirkével és grillezett hallal is fogyasztható.



Desszert:
Citrus torony

Hozzávalók:

2 db rózsaszín grapefruit
2 db sárga grapefruit
4 db narancs
4 db mandarin
1 dl limonchelló likőr
fél maréknyi pisztácia

Elkészítési mód:

Hámozzuk meg a gyümölcsöket úgy, hogy a fehér bőrét is vágjuk le róla, majd szeleteljük ujjnyi vastagságúra. A tányéron egymás fölé rakjuk a szeleteket, de úgy, hogy a szélesebb szeletek kerüljenek alulra és majd a keskenyebbekkel folytassuk, hogy az egész tornyot alkosson.
Csorgassuk meg az egészet a likőrrel, majd szórjuk meg a felaprított pisztáciával.



Forrás: vacsoracsata.tv