2009. május 1., péntek

Győzike receptjei a Vacsoracsatában



Győzike ételei mindenkinek ízlettek, jóízűek és bőségesek voltak, Dániel kivételével mindenkitől maximum pontot kapott.

Győzike vacsorája tehát 45 pontot kapott a vendégektől







Menü:

Előétel:

Disznótoros leves
Hozzávalók:
15 dkg máj
15 dkg tüdő
15 dkg szív
25 dkg csont
1 fej hagyma

fél babérlevél
20 dkg leveszöldség
10 dkg kelkáposzta
Rántáshoz
2 ek olaj
2 ek liszt
fél citrom leve
1 dl tejföl

Elkészítési mód:
A csontot a megtisztított tüdővel, meg a szívvel két liter vízben feltesszük főni, sóval és babérlevéllel ízesítjük. Ha félig megpuhult, beletesszük a vékony metéltre vágott zöldséget meg a kelkáposztát és teljesen puhára főzzük. Végül belerakjuk a májat is és még tíz percig forraljuk. Tálalás előtt a tüdőt meg a szívet kivesszük, laskára vágjuk, majd a levesbe visszatesszük. Az egészet világos rántással besűrítjük és citromlével savanyítva, tejföllel gazdagítva adjuk asztalra.



Főétel:

Sült kismalac gazdagon
Hozzávalók:
6 hetes malac bontva (kb. 3,5 kg)

majoranna
200 g zsír
250 g füstölt szalonna
1 pohár sör

Elkészítési mód:
A sütéshez a malacot megtisztítjuk, a szőrt lekaparjuk, és hideg vízben megmossuk. A körmöket levágjuk, a térdízületeket visszahajlítjuk, és ha szükséges, a gerincet is bevágjuk. A belsejét sóval és majorannával bedörzsöljük. (Kívül nem szabad megsózni, mert a sótól a bőre felhólyagzik.) A malac belsejét egy gömbfával - fóliába csomagolva - kitámasztjuk, a szájába pedig egy almát teszünk. A tepsibe rácsot helyezünk, hogy ne tudjon elázni a hús sütés közben. A fülére és farkára alufóliát tekerünk, hogy ne égjenek meg. Bőrét mindenütt bekenjük hideg zsírral. Nagyságtól függően kb. 2-2,5 óráig sütjük, közben sörbe mártott szalonnával kenegetjük. Sütés után kigőzöljük és szájában citromot téve tálaljuk. Ropogós pezsgős káposztával és hagymás törtburgonyával körítjük.


Desszert:

Túrós lepény
Hozzávalók:
Tészta:
20 dkg liszt
10 dkg margarin
1 tojás sárgája
pici sütőpor
pici tej
1/2 citrom reszelt héja
Töltelék:
1/2 kg túró
20 dkg cukor
3 vaníliás cukor
4 tojás sárgája
1 marék liszt
1 csomag vaníliás pudingpor
1 pohár tejföl
4 dl tej
5 tojás felvert habja

Elkészítési mód:
A tésztát összeállítjuk a pici tejjel, vékonyra nyújtjuk, 38 x 22-es vajazott lisztezett tepsibe tesszük.
A töltelékhez a hozzávalókat sorban összekeverjük. A tésztára öntjük és alacsony hőmérsékleten 60-80 percig sütjük.




forrás: vacsoracsata.tv

Bárdosi Sándor trópusi hangulatú receptjei



Bár az előételnek felszolgált trópusi rákkoktél egyáltalán nem igényelt nagy főzőtudományt, csak egy kést, turmixot és konzernyitót, a házigazda nem épp a legjobbat hozta ki magából és a hozzávalókból.

Sándor a főételével sem javított a helyzetén, nem tisztította meg elég alaposan a sütésre szánt szárnyasokat. Soma meg is jegyezte, hogy a bébi csirkéjén több tollpihe volt, mint fűszer. A krumplipüréjével azonban még Győzőt is lenyűgözte.

Szerencsére a desszert az előző két fogáshoz képest egyenesen ötcsillagos ételkreáció volt. Győző azonban ebben is hamar hibát talált, a vacsorát pedig egy gyorsétteremi étkezéshez hasonlította.

Bárdosi 30 pontot kapott vacsorájára a vendégeitől.



Menü:


Előétel:
Trópusi rákkoktél
Hozzávalók:
50 dkg koktélrák
2-3 evőkanál olívaolaj
csipetnyi curry
3 evőkanál citromlé
1 evőkanál dijoni mustár
1 teáskanál méz
3 db darab érett mangó
4 db kivi
fél db piros húsú kaliforniai paprika
darált bors
diónyi friss gyömbér
1 maréknyi spenótlevél

Hámozzuk meg a mangót, majd aprítsuk falatnyi darabokra. Hasonlóan vágjuk össze a meghámozott kivit is, majd tegyük a gyümölcsöket egy nagy tálba. Adjuk hozzá a rákhúst, az apró darabokra felvágott paprikát, ízesítsük citromlével, mustárral, reszelt gyömbérrel, sóval és darált borssal. Csorgassunk rá olívaolajat, majd az egészet óvatosan keverjük össze.
Tálaljunk spenót vagy tépősaláta leveleket nagy tányér közepére, és halmozzunk rá az elkészült ráksalátából.



Főétel:
Banánlevélben sült bébi csirke
Hozzávalók:
6 db bébi csirke
6 db banánlevél

darált bors
olívaolaj

A banánleveleket tegyük a gázláng fölé egy-egy pillanatra, hogy könnyebben hajtogatható legyen. A csirkéket csorgassuk meg olívaolajjal, daráljunk rá borsot, majd sózzuk be. Tegyünk egy-egy csirkét a banánlevelek közepére, és csomagoljuk bele. A biztonság kedvéért hústűvel vagy bambusznyárssal tűzzük meg.
Tegyük a becsomagolt csirkéket egy nagy tepsibe, majd forró sütőben egy óra alatta süssük meg. Tálaláskor tegyünk egy-egy csirkét a tányérra, a tetejéről vágjuk le a banánlevelet, majd körítésnek burgonyapürét szervírozzunk.



Desszert:
Trópusi sült ananász fagylalttal
Hozzávalók:
3 db érett ananász
1 dl rum
3-4 evőkanál cukor
1 evőkanál vaj
1 doboz vanília fagylalt

Az ananászokat hosszában vágjuk kétfelé, majd egy kis kés segítségével faragjuk ki belőle a gyümölcshúst. A kifaragott gyümölcshúst vágjuk falatnyi darabokra. Egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a cukrot, majd ha barnulni kezd, tegyük bele a vajat és a gyümölcsdarabokat. Pár percig pirítsuk, utána öntsük rá a rumot. Keverjük össze, utána tálaljuk vissza a kifaragott ananászba. Tetejére kanalazzunk a fagylaltot.



Forrás: vacsoracsata.tv