2009. február 3., kedd

Détár Enikő menüje, a család kedvenceiből



Enikő családjának kedvenc ételeit készítette vendégeinek, akik vacsorát 34 pontra értékelték.





Menü:

Előétel:


Spárgaleves


Hozzávalók:
25 dkg spárga mirelit, vagy friss idénytől függően
1 szál sárgarépa
körülbelül ugyanannyi zeller
1 nagyobb fej vöröshagyma
vaj
2 dl tejszín
1 kiskanál keményítő
ételízesítő
őrölt fehérbors

Elkészítési mód:
A marhahúslevesben megfőzzük a spárgát. Fehérborssal, sóval, oregánóval, petrezselyemmel, szerecsendióval ízlés szerint ízesítjük. Készítsünk hozzá egy besamelmártás. Liszthez, vajhoz és tejszínhez, adjunk a már megfőtt leturmixolt spárgából egy keveset. Ezután készítsünk hozzá rántást, olaj helyett használjunk vajat.



Főétel:


Vajas-leveles pástétom darált marhahússal


Hozzávalók:
hájas tészta
darált marhahús
erdei vagy konzerves gomba
petrezselyem
reszelt hagyma
fokhagyma
töltelék fűszerkeverék
pici koriander
2 db tojássárgája

Elkészítési mód:
A hagymát futtassuk meg az olajon, ezután a hagymát szedjük ki belőle és ugyanazon az olajon pirítsuk meg a gombát. Szerecsendióval, paprikával, vajkrém fűszerrel ízesítsük. A marhahúst hagymás olajon készítsük elő. Két tojásból készítsünk tojáshabot és adjuk a megpárolt gombához. Egy cserépedényt vajazzunk ki és béleljük ki a hájas tésztával. Töltsük bele a húspástétomot és a gombát, majd a tetejét is fedjük le tésztával. Közepesen meleg sütőben kb. 60 percig süssük. Később kenjük meg a tetejét tojással vagy vajjal és pirítsuk meg egy kicsit. Könnyű zöldségekkel tálaljuk.



Desszert:


Császármorzsa


Hozzávalók:
4 dl tej
25 dkg liszt
4 db tojás
10 dkg cukor
8 dkg margarin
5 dkg mazsola
5 dkg vaníliás cukor
reszelt citromhéj


Elkészítési mód:
Készítsünk egy sűrű palacsinta tésztát. A búzadarát áztassuk be, de csak annyi tejbe amennyit felvesz, majd adjuk hozzá a palacsinta tésztához. Teflonos palacsintasütőben keverjük úgy, mintha rántottát készítenénk. Gyümölcslekvárral vagy gyümölcsszósszal tálaljuk.


vacsoracsata.tv

2009. február 2., hétfő

Steiner Kristóf menüje



Steiner Kristóf "Szörnyellás" vacsoráját 29 pontra értékelték vendégei:




Menüje:


Előétel:

Kesudióleves gránátalmával és csokoládéval


Hozzávalók:
20 dkg kesudió
1 liter zöldségleves
2 dl tejszín
2 gránátalma leve és magvai
néhány kocka gránátalmás csokoládé

Elkészítési mód:
A kesudiót megpirítjuk, finomra daráljuk, a zöldséglevessel felöntjük, belefacsarjuk a gránátalmák levét. A tejszínben felolvasztjuk a csokoládét, ezzel sűrítjük a levest. A gránátalma magokkal díszítjük.



Főétel:

Szerelmes csirke


Hozzávalók:
2 banán
10 dkg mogyoró
3 evőkanál mogyoróvaj
egy evőkanál tikka masala fűszerpor, vagy paszta
egy nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
egy doboz passzírozott paradicsom
5 szárított paradicsom
5 dkg keserű csokoládé
1 dl kókusztej
1 ek vaj

Elkészítési mód:
A csirkét csíkokra vágva vajon megpirítjuk, megpároljuk rajta a hagymát és a fokhagymát. Felöntjük a kókusztejjel, ha már forr, hozzáadjuk a mogyoróvajat. A banánt villával péppé zúzzuk, összekeverjük a masalával és a paradicsompürével. Fél órát rotyogtatjuk lassú tűzön. Végül a csokit belemorzsoljuk és elkeverjük, és pirított mogyoróval megszórva tálaljuk, és szárított paradicsomot rágcsálhatunk hozzá. Mentás vadrizzsel a legfinomabb, és egy pohár jéghideg Lambruscoval.



Desszert:

Banánkenyér


Hozzávalók:
2-4 nagyon érett banán
10 dkg liszt
10 dkg apróra zúzott dió
10 dkg barna nádcukor
5 dkg mazsola
2 tojás
5 dkg fehér csokoládé
egy kanál joghurt
125 gramm vaj
egy csomag sütőpor

Elkészítési mód:
170 fokra melegítjük a sütőt, a száraz összetevőket egy nagy tálban kikeverjük, a felvert tojáshoz hozzáadjuk a szétzúzott banánokat és a joghurtot, valamit az olvasztott vajat. A két edény tartalmát összekeverjük, beleszórjuk a csokit, apró darabokban. A legfinomabb, ha a mazsolát előtte vodkában forraljuk pár percig. Egy óra kell neki, míg megsül.



Forrás: vacsoracsata.tv