2009. április 2., csütörtök

Farkasházi Réka főzött a Vacsoracsatában


Az előételhez igaz nem kellett nagy szakácstudomány, ennek ellenére, mégis ízlett mindenkinek.

A főételtől nagyon félt Réka, mivel egyedül – a férje segítsége nélkül - még sosem sütött kacsát. Elárulta, úgy érzi, sokkal jobb kuktának, mint szakácsnak. De a végeredmény nem ezt igazolta, mivel olyan finom és guszta ételt tálalt vendégeinek, hogy mindent megettek.

Réka vacsoráját a vendégek 38 pontra értékelték

Menü:

Előétel:
Hidegtál kacsamellel

Hozzávalók:

koktélparadicsom
napon szárított és olívaolajban érlelt paradicsom
melegen füstölt kacsamell
bivaly mozzarella
friss bazsalikom
őrölt színes bors

Elkészítési mód:

Ízlésesen tálaljuk.



Főétel:
Kacsasült narancsmártással, burgonyapürével, melegen készített madársalátás rátéttel

Hozzávalók:

kacsához:
5-6 db pecsenyekacsa-comb
1 db narancs
4 gerezd fokhagyma
1 dl száraz cherry kevés szárított ánizs és kakukkfű

bors
szegfűszeg

mártáshoz:
1 teáskanál mentadzsem vagy 4-5 friss mentalevél
fél dl minőségi konyak
1 narancs leve
2 evőkanál narancsdzsem
1 evőkanál világos nádcukor

burgonyapüréhez:
1 kg burgonya
1 tojás
1 kis doboz tejföl
1 evőkanál vaj


salátához:
5-6 vékony szelet speck (sonka)
4 db apró sózott és olajban eltett szardella
1 csomag madársaláta (lehet bébispenót is)
friss bazsalikom
körülbelül fél dl balzsamecet
kevés olívaolaj

Elkészítési mód:

A kacsát sózzuk és borsozzuk meg és a „kövér” részével lefelé a kacsasütő edénybe rakjuk bele. Mozsárban törjük össze a csipet szárított ánizst és valamivel több kakukkfüvet (ízlés szerint), majd szórjuk meg vele a combok tetejét. Vágjunk egy narancsot fél centis karikákra és helyezzük rá a combokra, egy-egy szegfűszeget pedig szúrjunk a narancskarikákba. A négy gerezd fokhagymát rakjuk a combok mellé és locsoljunk az egész alá egy deci száraz cherryt. Pároljuk 180 fokon fedő alatt a sütőben egy órán keresztül, majd vegyük le a fedőt, szedjük le a combokról a narancskarikákat és süssük a húst pirosra.
A burgonyapüréhez főzzük meg a krumplit sós vízben, majd egy tojás és egy kis tejföl, plusz egy evőkanál vaj hozzáadásával rusztikusra törjük.
A rátéthez egy serpenyő aljában kevés olívaolajba rakjuk bele a sonkacsíkokat és helyezzünk mellé apró szardellákat. Mikor a sonka pirulni kezd és kiengedi a zsírját, a szardella pedig a hő hatására szétfoszlik, rakjuk a tetejére a madársalátát. Szórjuk meg apróra vágott friss bazsalikommal, locsoljuk meg körülbelül fél deci balzsamecettel és fedjük le egy percre, hogy megfonnyadjon a saláta.
A mártáshoz egy kisebb lábasban karamellizáljuk a nádcukrot és mikor már barnul, öntsük rá a fél deci konyakot és egy narancs levét. Adjunk hozzá 2 evőkanál narancsdzsemet, egy teáskanál mentadzsemet (vagy apróra vágott friss mentát) és főzzük simára. Ezzel a mártással végül tálalás előtt locsoljuk meg a kacsacombokat.



Desszert:
Mandulás-csokis kuglóf, fagylalttal

Hozzávalók:

25 dkg vaj
25 dkg cukor
25 dkg liszt
1 tasak vaníliás cukor
1 tasak sütőpor
4 tojás
2 evőkanál rum
1 teáskanál fahéj
20 dkg apróra tört magas kakaótartalmú csokoládé
125 g hámozott szeletelt mandula
csokifagyi

Elkészítési mód:

A vajat keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojásokkal, a rummal és a fahéjjal. Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Keverjük bele a csokidarabkákat és a mandulát, majd öntsük a tésztát egy kivajazott formába. Előmelegített sütőben 160-170 fokon másfél órán keresztül süssük. Miután kihűlt, vegyük ki a formából és csoki fagyival (ízlés szerint díszítve) tálaljuk.



Forrás: vacsoracsata.tv

2009. április 1., szerda

Zoltán Erika mediterrán menüje


Az előétel Péter szerint nem volt nagy durranás, mivel a nyomába sem érhet az ő drága langusztáinak. Ennek ellenére, mégis kért repetát, mert annyira ízlett neki.

A főétel olyan jól sikerült, hogy a vendégek egy szem morzsát sem hagytak a tányérjukon.

A népszerű énekesnő egy olyan kreatív finomságot készített , amely bármelyik négycsillagos mexikói étteremben megállta volna a helyét. Péter bevallotta, ma este, ha akarna, sem tudna semmibe se belekötni, mivel olyan tökéletes háziasszony volt Erika.

Erika vacsoráját 39 pontra értékelték a vendégek.


Menü:


Előétel:
Nachos

Hozzávalók:

sós tortilla chips – a tepsi méretétől függően egy vagy két csomag
40-50 dkg reszelt cheddar sajt
egy kis üveg jalapeno paprika

Tálaláshoz:

guacamole – avokádó krém
tejföl
babpüré

Elkészítési mód:

A sütőt előmelegítjük 200 fokon.
A tortilla chips-et vékonyan elszórjuk a tepsi alján. Ízlés szerint megszórjuk ritkán - vagy ha szereti a társaság a csípőset, akkor sűrűn - szeletelt jalapeno paprikával. A teljes tepsit jó alaposan megszórjuk a reszelt sajttal. Sütőbe tesszük és kb.10-15 perc alatt készre sütjük. Ezután tányérokra szedjük és az előre elkészített babpürével (készen kapható konzerv formában és finom) tejföllel és házilag készített guacamole-val tálaljuk.

Házilag készített guacamole:

2 darab jó puha avocádót meghámozunk, kimagozzuk és felkockázva a turmix gépbe tesszük. Hozzáadunk 3-4 evőkanál tejfölt, két kiskanál őrölt koriandert, egy kiskanál borsot, sót, 5-6 gerezd kinyomott fokhagymát, fél lime kifacsart levét és jól össze turmixszoljuk. A kész mártást egy picit „felturbósíthatjuk”, ha belekeverünk egy kis fej apróra vágott vörös hagymát és egy pici friss, apróra vágott koriandert .

Babpüré:

A kész babpürét egy tálba szedjük. Ízesítsük egy kis borssal és két-három, vékony karikákra vágott újhagymával. Jól összekeverjük.



Főétel:
Csirkés fajitas

Hozzávalók:

1 kg – lehet kicsit több is - vékony csíkokra vágott csirkemell
1 nagy vöröshagyma felszeletelve
3 darab californiai paprika (egy piros, egy zöld és egy sárga)
1 csomag tortilla
1 dl olívaolaj
1 dl száraz fehér bor
1 csomag fajitas fűszer keverék
3-4 gerezd fokhagyma
1 üveg csípős vagy enyhe salsa
tejföl
reszelt cseddar sajt körülbelül 20-30 dkg
1 konzerv babpüré

Elkészítési mód:

Elkészítjük a páclét. Egy tálba öntjük az 1 dl olívaolajat, beleszórjuk a fajitas fűszerkeveréket és belenyomunk 3-4 gerezd fokhagymát. A fehér bort is hozzá öntjük. Jól elkeverjük és hozzá tesszük a csíkokra vágott csirkemellet. Lefedjük és a hűtőbe tesszük. Ezt a sütés előtti napon készítsük el, hogy a hús jól átvegye a pác ízét.
Másnap egy Wok sütőben felhevítünk egy pici olívaolajat. Rádobjuk a bepácolt húst, nem baj, ha egy kis páclé is megy hozzá. Amennyiben ügyesen találtuk el a páclé és a hús arányát, akkor alig marad páclénk. Közepesnél egy kicsit nagyobb fokozaton, de semmiképp se a teljes hőfokon kezdjük el pirítani a húst. Amikor már majdnem kész - kóstolással dönthetjük el, hogy mikor jó – rádobjuk a csíkokra vágott paprikákat és a felszeletelt hagymát. Még egy-két percig együtt pirítjuk a hússal, de vigyázzunk, hogy ne puhuljanak meg, hanem maradjanak ropogósak a zöldségek. Lehúzzuk a tűzről és egy lime levét belecsavarjuk. Még egyszer összeforgatjuk és mehet az asztal közepére. Azonnal fogyasztandó. A fajitas betekerésének módja itt látható!

Babpüré:

A kész babpürét egy tálba szedjük. Ízesítsük egy kis borssal és két-három, vékony karikákra vágott újhagymával. Jól összekeverjük.



Desszert:
Meleg mediterrán gyümölcs saláta

Hozzávalók:

1 közepes ananász
2 db puha mangó
2 banán
tejszínhab
1/2 dl tequila
10 dkg vaj
3 evőkanál méz

Elkészítési mód:

A gyümölcsöket meghámozzuk és felkockázzuk. Nagyméretű teflonban felmelegítjük a vajat, hozzá tesszük a mézet. Először az ananászt rakjuk a serpenyőbe, mert az a legkeményebb gyümölcs. Megvárjuk, míg átmelegszik, majd hozzá tesszük a mangót, összekeverjük és a végén egy percre beledobjuk a banánt is. A banán után meglocsoljuk tequilával és egy kis tejszínhabban, esetleg egy kis vanília mártással máris tálalhatjuk.



Forrás: vacsoracsata.tv