2009. április 1., szerda

Zoltán Erika mediterrán menüje


Az előétel Péter szerint nem volt nagy durranás, mivel a nyomába sem érhet az ő drága langusztáinak. Ennek ellenére, mégis kért repetát, mert annyira ízlett neki.

A főétel olyan jól sikerült, hogy a vendégek egy szem morzsát sem hagytak a tányérjukon.

A népszerű énekesnő egy olyan kreatív finomságot készített , amely bármelyik négycsillagos mexikói étteremben megállta volna a helyét. Péter bevallotta, ma este, ha akarna, sem tudna semmibe se belekötni, mivel olyan tökéletes háziasszony volt Erika.

Erika vacsoráját 39 pontra értékelték a vendégek.


Menü:


Előétel:
Nachos

Hozzávalók:

sós tortilla chips – a tepsi méretétől függően egy vagy két csomag
40-50 dkg reszelt cheddar sajt
egy kis üveg jalapeno paprika

Tálaláshoz:

guacamole – avokádó krém
tejföl
babpüré

Elkészítési mód:

A sütőt előmelegítjük 200 fokon.
A tortilla chips-et vékonyan elszórjuk a tepsi alján. Ízlés szerint megszórjuk ritkán - vagy ha szereti a társaság a csípőset, akkor sűrűn - szeletelt jalapeno paprikával. A teljes tepsit jó alaposan megszórjuk a reszelt sajttal. Sütőbe tesszük és kb.10-15 perc alatt készre sütjük. Ezután tányérokra szedjük és az előre elkészített babpürével (készen kapható konzerv formában és finom) tejföllel és házilag készített guacamole-val tálaljuk.

Házilag készített guacamole:

2 darab jó puha avocádót meghámozunk, kimagozzuk és felkockázva a turmix gépbe tesszük. Hozzáadunk 3-4 evőkanál tejfölt, két kiskanál őrölt koriandert, egy kiskanál borsot, sót, 5-6 gerezd kinyomott fokhagymát, fél lime kifacsart levét és jól össze turmixszoljuk. A kész mártást egy picit „felturbósíthatjuk”, ha belekeverünk egy kis fej apróra vágott vörös hagymát és egy pici friss, apróra vágott koriandert .

Babpüré:

A kész babpürét egy tálba szedjük. Ízesítsük egy kis borssal és két-három, vékony karikákra vágott újhagymával. Jól összekeverjük.



Főétel:
Csirkés fajitas

Hozzávalók:

1 kg – lehet kicsit több is - vékony csíkokra vágott csirkemell
1 nagy vöröshagyma felszeletelve
3 darab californiai paprika (egy piros, egy zöld és egy sárga)
1 csomag tortilla
1 dl olívaolaj
1 dl száraz fehér bor
1 csomag fajitas fűszer keverék
3-4 gerezd fokhagyma
1 üveg csípős vagy enyhe salsa
tejföl
reszelt cseddar sajt körülbelül 20-30 dkg
1 konzerv babpüré

Elkészítési mód:

Elkészítjük a páclét. Egy tálba öntjük az 1 dl olívaolajat, beleszórjuk a fajitas fűszerkeveréket és belenyomunk 3-4 gerezd fokhagymát. A fehér bort is hozzá öntjük. Jól elkeverjük és hozzá tesszük a csíkokra vágott csirkemellet. Lefedjük és a hűtőbe tesszük. Ezt a sütés előtti napon készítsük el, hogy a hús jól átvegye a pác ízét.
Másnap egy Wok sütőben felhevítünk egy pici olívaolajat. Rádobjuk a bepácolt húst, nem baj, ha egy kis páclé is megy hozzá. Amennyiben ügyesen találtuk el a páclé és a hús arányát, akkor alig marad páclénk. Közepesnél egy kicsit nagyobb fokozaton, de semmiképp se a teljes hőfokon kezdjük el pirítani a húst. Amikor már majdnem kész - kóstolással dönthetjük el, hogy mikor jó – rádobjuk a csíkokra vágott paprikákat és a felszeletelt hagymát. Még egy-két percig együtt pirítjuk a hússal, de vigyázzunk, hogy ne puhuljanak meg, hanem maradjanak ropogósak a zöldségek. Lehúzzuk a tűzről és egy lime levét belecsavarjuk. Még egyszer összeforgatjuk és mehet az asztal közepére. Azonnal fogyasztandó. A fajitas betekerésének módja itt látható!

Babpüré:

A kész babpürét egy tálba szedjük. Ízesítsük egy kis borssal és két-három, vékony karikákra vágott újhagymával. Jól összekeverjük.



Desszert:
Meleg mediterrán gyümölcs saláta

Hozzávalók:

1 közepes ananász
2 db puha mangó
2 banán
tejszínhab
1/2 dl tequila
10 dkg vaj
3 evőkanál méz

Elkészítési mód:

A gyümölcsöket meghámozzuk és felkockázzuk. Nagyméretű teflonban felmelegítjük a vajat, hozzá tesszük a mézet. Először az ananászt rakjuk a serpenyőbe, mert az a legkeményebb gyümölcs. Megvárjuk, míg átmelegszik, majd hozzá tesszük a mangót, összekeverjük és a végén egy percre beledobjuk a banánt is. A banán után meglocsoljuk tequilával és egy kis tejszínhabban, esetleg egy kis vanília mártással máris tálalhatjuk.



Forrás: vacsoracsata.tv

1 megjegyzés: