Az előételhez igaz nem kellett nagy szakácstudomány, ennek ellenére, mégis ízlett mindenkinek.
A főételtől nagyon félt Réka, mivel egyedül – a férje segítsége nélkül - még sosem sütött kacsát. Elárulta, úgy érzi, sokkal jobb kuktának, mint szakácsnak. De a végeredmény nem ezt igazolta, mivel olyan finom és guszta ételt tálalt vendégeinek, hogy mindent megettek.
Réka vacsoráját a vendégek 38 pontra értékelték
Menü:
Előétel:
Hidegtál kacsamellel
Hozzávalók:
koktélparadicsom
napon szárított és olívaolajban érlelt paradicsom
melegen füstölt kacsamell
bivaly mozzarella
friss bazsalikom
őrölt színes bors
Elkészítési mód:
Ízlésesen tálaljuk.
Főétel:
Kacsasült narancsmártással, burgonyapürével, melegen készített madársalátás rátéttel
Hozzávalók:
kacsához:
5-6 db pecsenyekacsa-comb
1 db narancs
4 gerezd fokhagyma
1 dl száraz cherry kevés szárított ánizs és kakukkfű
só
bors
szegfűszeg
mártáshoz:
1 teáskanál mentadzsem vagy 4-5 friss mentalevél
fél dl minőségi konyak
1 narancs leve
2 evőkanál narancsdzsem
1 evőkanál világos nádcukor
burgonyapüréhez:
1 kg burgonya
1 tojás
1 kis doboz tejföl
1 evőkanál vaj
só
salátához:
5-6 vékony szelet speck (sonka)
4 db apró sózott és olajban eltett szardella
1 csomag madársaláta (lehet bébispenót is)
friss bazsalikom
körülbelül fél dl balzsamecet
kevés olívaolaj
Elkészítési mód:
A kacsát sózzuk és borsozzuk meg és a „kövér” részével lefelé a kacsasütő edénybe rakjuk bele. Mozsárban törjük össze a csipet szárított ánizst és valamivel több kakukkfüvet (ízlés szerint), majd szórjuk meg vele a combok tetejét. Vágjunk egy narancsot fél centis karikákra és helyezzük rá a combokra, egy-egy szegfűszeget pedig szúrjunk a narancskarikákba. A négy gerezd fokhagymát rakjuk a combok mellé és locsoljunk az egész alá egy deci száraz cherryt. Pároljuk 180 fokon fedő alatt a sütőben egy órán keresztül, majd vegyük le a fedőt, szedjük le a combokról a narancskarikákat és süssük a húst pirosra.
A burgonyapüréhez főzzük meg a krumplit sós vízben, majd egy tojás és egy kis tejföl, plusz egy evőkanál vaj hozzáadásával rusztikusra törjük.
A rátéthez egy serpenyő aljában kevés olívaolajba rakjuk bele a sonkacsíkokat és helyezzünk mellé apró szardellákat. Mikor a sonka pirulni kezd és kiengedi a zsírját, a szardella pedig a hő hatására szétfoszlik, rakjuk a tetejére a madársalátát. Szórjuk meg apróra vágott friss bazsalikommal, locsoljuk meg körülbelül fél deci balzsamecettel és fedjük le egy percre, hogy megfonnyadjon a saláta.
A mártáshoz egy kisebb lábasban karamellizáljuk a nádcukrot és mikor már barnul, öntsük rá a fél deci konyakot és egy narancs levét. Adjunk hozzá 2 evőkanál narancsdzsemet, egy teáskanál mentadzsemet (vagy apróra vágott friss mentát) és főzzük simára. Ezzel a mártással végül tálalás előtt locsoljuk meg a kacsacombokat.
Desszert:
Mandulás-csokis kuglóf, fagylalttal
Hozzávalók:
25 dkg vaj
25 dkg cukor
25 dkg liszt
1 tasak vaníliás cukor
1 tasak sütőpor
4 tojás
2 evőkanál rum
1 teáskanál fahéj
20 dkg apróra tört magas kakaótartalmú csokoládé
125 g hámozott szeletelt mandula
csokifagyi
Elkészítési mód:
A vajat keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojásokkal, a rummal és a fahéjjal. Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Keverjük bele a csokidarabkákat és a mandulát, majd öntsük a tésztát egy kivajazott formába. Előmelegített sütőben 160-170 fokon másfél órán keresztül süssük. Miután kihűlt, vegyük ki a formából és csoki fagyival (ízlés szerint díszítve) tálaljuk.
Forrás: vacsoracsata.tv
2009. április 2., csütörtök
Farkasházi Réka főzött a Vacsoracsatában
Címkék:
Farkasházi Réka
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése