2009. március 12., csütörtök

Csomor Csilla tud főzni


Csomor Csilla megmutatta milyen jól főz, vacsoráját a vendégek 38 ponttal jutalmazták!

Az előétel minden ízlést kielégített, még Évinek is tetszett, pedig eddig irtózott a belsőségektől. Levente kevesellte az ételt, de Csilla azzal nyugtatta, hogy a főfogásból annyit ehet majd, amennyi csak beléfér.

A hal tengeri sóban szintén párját ritkította, ráadásul mindenki megjegyezte, hogy komoly szakértelmet igényel az elkészítése.

A desszertként felszolgált krémkaramell Jáksó Laci kedvence lett, az utána feltálalt sajttál pedig Rózsa Gyuri ízlése szerint való volt. A vendégeknek az tetszett különösen Csillánál, hogy bármit kértek tőle, az percek alatt az asztalon termett.


Menü:


Előétel:
Libamáj salátaágyon

Hozzávalók:

500 dkg libamáj
4 ek. balzsamecet
3 ek. olívaolaj
2 ek. méz
Só, bors
Friss, vegyes saláta


Elkészítési mód:
A körülbelül 1,5 cm-re szeletelt libamájat megborsozzuk, és meglocsoljuk oliva olajjal, majd serpenyőben hirtelen arany barnára sütjük.
Salátaágy:
Óvatosan meglocsoljuk a balzsamecettel és hozzáadjuk a mézet. Tálaláskor a langyos libamájragut a salátára halmozzuk és meglocsoljuk egy kevés balzsamecetes lével.


Főétel:
Hal tengeri sóban

Hozzávalók:

1 jókora tisztított tengeri hal (lazac-pisztráng, 1,2 kg 2 főre)
3-4 citrom
Friss zöldfűszerek (bazsalikom,petrezselyem,kapor,koriander,babér)
1-2 gerezd fokhagyma
2kg.durva tengeri só
Alufólia


Elkészítési mód:
A halat kívül-belül jól átmossuk
A belsejébe tesszük a fűszereket. Egy megfelelő méretű tepsit kibélelünk az alufóliával úgy, hogy a szélein ráhagyunk 30-30 centit. A tepsi aljára kb. 2 cm vastagon sót szórunk, ráfektetjük a fűszerekkel teletömött halat. A maradék sót a tetejére szórjuk és a kilógó fóliát a só és a tepsi fala közé gyömöszöljük. Ez rögzíti a halat oldalirányból. A tetejét megspricceljük vízzel, hogy megkérgesedjen. Az előmelegített sütő középső rácsán süssük a legmagasabb fokozaton 500grammonként kb. 10 percig. Sütés után hagyjuk kb.negyed órát pihenni, majd óvatosan törjük fel a sókérget úgy,hogy a hal bőrét ne sértsük meg és tálaljuk zöldfűszeres újburgonyával, salátával, kenyérrel, mártással, ízlés szerint.


Desszert:
Krémkaramell

Hozzávalók:

90 g kristálycukor
625 ml tej
1 vaníliarúd
125 g finom kristálycukor
3 tojás felverve
3 tojássárgája

Elkészítési mód:
A cukrot karamellizáljuk, levesszük a tűzről és óvatosan hozzáadunk 2 ek. vizet, hogy megállítsuk a karamellizálódást.

Eloszlatjuk 6 hőálló tálkában. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tejet és a vaníliarudat egy lábosba tesszük és épphogy felforraljuk. A cukrot kikeverjük a tojásokkal és a tojássárgájával. Rászűrjük a tejet, elkeverjük. Átkanalazzuk a tálkákba és egy tepsibe helyezzük. A tepsit a tálkák oldalának feléig megtöltjük vízzel, és 30-40 percig sütjük. Ha a krém már nem ragad a tűre, kész. Kiszedjük a tepsiből, és 15 percig állni hagyjuk. Tálalhatjuk a tálkákban, de ki is boríthatjuk, és akkor a tetején lesz a karamell.



Forrás: vacsoracsata.tv

2009. március 11., szerda

Szuper Levente ínycsiklandozó menüvel várta vendégeit


Az őszibaracklevest a fiúk hibátlannak találták, a lányok viszont kevesellték belőle az őszibarackot. Csilla azt is hozzátette, hogy szerinte túl sok lisztet tett bele a házigazda.

A főétel (bográcsban főtt zöldségek grillezett tarjával) megkóstolása után Laci nem bírta tovább, és hangot adott véleményének, mely szerint nem igazságos, hogy Levente mindenben ilyen kiváló. Rózsa György egész este a sportoló édesanyját kereste, mert nem hitte el, hogy Levente műve a vacsora. Csilla ebben a fogásban is talált kivetnivalót: neki túl zsíros volt a köretként tálalt lecsó.

Az egzotikus gyümölcsrizs házi málnaszörppel szintén elnyerte a vendégek ízlését, bár Csillának magával a rizzsel voltak problémái, azt ugyanis nem szereti. Csakúgy, mint Jáksó Laci, ő azonban jóízűen kanalazta a finomságot.



Menü:


Előétel:
Őszibarackleves

Hozzávalók:

2 nagy doboz sárga húsú őszibarack befőtt
0,5 l hosszan friss tej
2 csomag vaníliás cukor
1 csipet őrölt fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
Ízlés szerint kristálycukor (1 - 2 evőkanál)


Elkészítési mód:

A barackbefőtt 2/3 részét saját levével leturmixoljuk, üvegtálba öntjük, hozzáadjuk az ízesítőket és a tejet. Alaposan elkeverjük, kóstoljuk, ízlés szerint cukrozzuk, ha sűrűnek találjuk, tej adható még hozzá. A le nem turmixolt barackokat ízlésesen felszeleteljük és belevegyítjük. Hűtve tálaljuk.



Főétel:
Bográcsban főtt zöldségek grillezett tarjával

Hozzávalók:
(8 személyre)

40 dkg füstölt tarja
30 dkg tarhonya
15 dkg füstölt szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
1 kg zöldpaprika
1 kg paradicsom
1 evőkanál pirospaprika

(csípőspaprika-krém)

Elkészítési mód:

Az apróra vágott füstölt tarját a bográcsban kisütjük. Hozzáadjuk a fölszeletelt vöröshagymát és a karikára vágott kolbászt és az egészet, addig sütjük, míg a hagyma üvegesre párolódik. Ekkor beletesszük a cikkekre szelt paprikát és a paradicsomot, meghintjük pirospaprikával, sóval, és jól átforgatjuk. Lassú tűzön főzzük. Ha a szétfőtt paradicsomtól már jó szaftja lett, beleszórjuk a külön, szárazon megpirított tarhonyát és még 10-15 percig forraljuk, közben néhányszor megkeverjük. A tűzről lehúzva 5-6 percig pihentetjük, majd tálaljuk. Aki szereti, csípőspaprika-krémmel tüzesítheti.



Desszert:
Egzotikus gyümölcsrizs házi málnaszörppel

Hozzávalók:

15 dkg rizs
10 dkg porcukor
8 dl tej
6 dl tejszín
3 cs.vaníliás cukor
2 dkg mazsola
1 dl sűrű málnaszörp
ízlés szerint gyümölcsök:
pl. barack, mandarin, ananász, eper,
esetleg kevés reszelt citromhéj

Elkészítési mód:

A rizsből, tejből, cukorból tejberizst készítünk. Jó puhára főzzük, ha kész, hűlni hagyjuk. Közben a gyümölcsöket apró kockákra vágjuk, a mazsolát langyos vízbe áztassuk be. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd kis időre hűtőbe tesszük. Addig érdemes gyümölcsmosóban, akár tésztaszűrőben a darabolt gyümölcsöket kicsit lecsepegtetni, hogy ami kis levet enged, ne lazítsa majd a gyümölcsrizst. A mazsolát is jól kinyomkodjuk, és elkezdhetjük összekeverni a hozzávalókat. A kihűlt tejberizst összekeverjük a mazsolával, a darabolt gyümölccsel, esetleg kevés citromhéjjal, legvégül óvatosan beleforgatjuk a kemény tejszínhabot, óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön! Ezután a tálat még a hűtőbe tesszük egy-két órára, hogy az ízek összeérjenek, utána tálalhatjuk kis kelyhekbe.


Forrás: vacsoracsata.tv