2009. február 23., hétfő

Gáspár Bea kiadós vacsorát készített



Gáspár Bea kiadós vacsorát készített, igyekezetét vendégei 35 pontra értékelték







Menü:


Előétel:
Újházy Tyúkhúsleves

Hozzávalók:
1 egész tyúk
100 g kelkáposzta
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 fej vöröshagyma
10-15 szem bors
2 gerezd fokhagyma

400 g vegyes leveszöldség
100 g gomba
100 g karfiol/spárga
100 g zöldborsó (mélyhűtött)
50 g cérnametélt
néhány szál petrezselyem.

Elkészítési mód:
A tyúkhúst hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, hozzáadjuk a kelkáposztát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a hagymát egészben, teatojásba zárva a borsot, a fokhagymát, és kissé megsózzuk. Fedő alatt, éppen csak gyöngyöztetve 1 órán át főzzük. Beletesszük a megtisztított, nagyobb hasábokra vágott leveszöldséget, és további 1 órán át főzzük. A zöldborsót, a megtisztított, felaprózott gombát és karfiolt/spárgát egy lábasban, 2 merőkanál húslevessel, fedő alatt puhára pároljuk, melegen tartjuk. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet. A főtt tyúkhúst kiemeljük a levesből, kisebb darabokra bontjuk, előmelegített tálba tesszük. A zöldséget vékony csíkokra vágjuk, a párolt zöldségekkel és a tésztával együtt a húshoz adjuk. A forró leves tetejéről leszedjük a zsírt, a hús tetejére, a tálba szűrjük, meghintjük vágott petrezselyemmel és azonnal tálaljuk.



Főétel:
Bakonyi csirkemell tésztával, és stefánia vagdalt krumplipürével

Bakonyi csirkemell tésztával

Hozzávalók:
2 db egész csirke mell filé
10-15 dkg füstölt húsos szalonna
1 kis doboz szeletelt gomba
1 db nagyobb fej hagyma
1 db zöldpaprika
l db kisebb paradicsom
2-3 evőkanál olíva, vagy napraforgó olaj
1 evőkanálnyi paprika krém
2 db pörkölt kocka, vagy pörkölt alap por 2 evő kanálnyi
1 pohár tejfel, vagy 2 dl főző tejszín.
só az ízesítéshez, ha még szükséges

Elkészítési mód:
A kockára vágott hagymát pároljuk meg az olajon, és amikor üveges, tegyük bele a kockákra vágott paprikát, majd a paradicsomot.
Egy kicsit összesütjük, és hozzátesszük a felkockázott szalonnát, pirítjuk, hogy kapjon egy kis szint, és paprikázzuk, rátesszük a rostokra merőlegesen vékony szeletekre vágott csirke mellet.
Ezt fehéredésig sütjük, hozzá adjuk a leszűrt gombát, azzal is sütjük néhány percig, aztán felengedjük 1-1,5 dl vízzel, és többször kavargatva puhára főzzük.
Amikor puha, beleteszünk 2 db pörkölt kockát, vízzel szaporítjuk, hogy sűrű szaftot kapjunk.
Néhány percig főzzük, majd beletesszük a tejfelt, jól összekavarjuk, amikor felforr, készen van. Makaróni vagy egyéb tésztával tálaljuk.


Stefánia vagdalt krumplipürével

Hozzávalók:
7 tojás

őrölt bors
60dkg darált sertéshús
3 zsemle
2 gerezd foghagyma
1 fej vöröshagyma
pirospaprika
zsemlemorzsa
10 dkg sertészsír/olaj

Elkészítési mód:
5 tojást sós vízben megfőzünk, majd lehűtjük és megpucoljuk. A darált húst a vízbe áztatott és kinyomkodott zsemlékkel, 2 tojással, a zúzott fokhagymával és a finomra vágott hagymával összekeverjük. Ízesítjük sóval, borssal és pirospaprikával. Összegyúrjuk, és ha túl lágynak éreznénk, kevés zsemlemorzsát adunk hozzá. Ezután zsemlemorzsával meghintett deszkán kiterítjük, és a főtt tojásokat hosszában a közepébe tesszük. A széleit felhajtjuk, henger alakúra formázzuk. Tepsibe tesszük, a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, és meglocsoljuk olvasztott zsírral vagy olajjal. 160 fokos sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük.

Krumplipüré
1,5 kg burgonya
5 dl tej
6 dkg vaj vagy 8 dkg margarin


Elkészítési mód:
A meghámozott krumplit főzzük meg sós vízben, alaposan szűrjük le, törjük át. Lassú tűzön morzsoljuk hozzá a vajat (vagy margarint), s folyamatos keverés mellett (legjobb, ha habverővel keverjük) lassan adjuk hozzá a forró tejet. A végén sózzuk.


Desszert:
Brownie gyümölcsszósszal

A tésztához:
115 g puha teavaj
200 g porcukor
1 rúd vanília belseje
2 db tojássárgája
2 db tojásfehérje
30 g keserű kakaópor
60 g liszt
2 g só
1 g sütőpor

Elkészítési mód:
Melegítsük elő a sütőt 170 C-ra és készítsünk elő egy kiolajozott, kilisztezett tepsit. Szedjük ki a vaníliarúd belsejét, majd habosítsuk ki a vajat, és a porcukrot a vaníliarúd belsejével. Folyamatos habosítás mellett egyenként adjuk hozzá a tojás sárgákat. Közben egy másik edényben a lisztet alaposan keverjük össze a sütőporral, a sóval, és a kakaóporral. Ha a vaj felvette a tojás sárgákat, keverjük bele a lisztes keveréket. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk bele a vajas masszába.
FIGYELEM! Először egy kevés habbal lazítsuk fel a masszát, majd óvatosan keverjük bele a többi tojáshabot is. A kész masszát tegyük a formába, és 170 C-on kb. 40 perc alatt süssük készre. Figyeljünk, nehogy megégjen a massza! Ha a brownie kisült, hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint vágjuk fel.

Gyümölcsszósz
Használhatunk gyümölcslekvárt, de ha úgy tartja kedvünk, készítsük el magunk a gyümölcsszószt a következő alapján:
Fél kg magozott és szeletelt tetszőleges gyümölcs vegyesen (friss, fagyasztott, vagy befőtt)
20 dkg cukor
fél liter víz
pici só
1 pohár tejföl
1 ek liszt
kevés citromhéj

Elkészítési mód:
A gyümölcsöt a cukorral, meg a citromhéjjal a vízben puhára főzzük (kb. negyed óra). A tejfölben elkeverünk egy púpozott kanál lisztet és behabarjuk vele a mártást. Ha kell, még után ízesítjük cukorral, vagy sóval.


Forrás: vacsoracsata.tv


4 megjegyzés:

  1. Nagyon profi amit főztél Bea.

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok!
    Nem tűnt még fel senkinek,h ami itt le van írva nem azonos a Bea által elkészített sütivel,hisz abban volt legalább 2 tábla darabokra tört étcsoki is,ebben a receptben viszont csak kakaót ír,én a Baás receptre lennék kíváncsi azzal a sok csokival,az nagyon tuti lehet.Én is szivesen megkóstolnám a Bea főtjét,isteni lehet,puszi neki,Julcsy.

    VálaszTörlés
  3. Ha már közzéteszik a recepteket,miért nem az általuk elkészített módon írják le ide,ahogyan a TV-ben is mutatták,a Bea a tojásokat is egyben rakta a sütibe, itt meg azokat is különválasztva és habbáverve írja a recept,én nem erre lettem volna kíváncsi,mert Bea nem így készítette,sajnálom,h nem találom az Ő receptjét.

    VálaszTörlés