2009. február 10., kedd

Nyertes Zsuzsa menüje aranyérmek helyett aranygaluskával



Nyertes Zsuzsa nemzetiszínűbe öltöztette az asztalt, és szívvel-lélekkel készült a vendéglátásra, melyre végül is 32 pontot kapott.





Menü:


Előétel:

Sárgarépa csíkok kéksajtos mártással és paradicsomos sajtos saláta

Hozzávalók:

sárgarépa
rokfort sajt
tejföl
fokhagyma
só, fehér bors
paradicsom
fejes saláta
kukorica
oliva bogyó

Elkészítési mód:
A megpucolt sárgarépát szeleteljük csíkokra. A mártáshoz villával összetörjük a sajtot, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. Tálalásig a hűtőben tároljuk. A paradicsomos salátához is ugyanezt az öntetet használjuk.


Főétel:

Római tálban sült csülök kifli burgonyával

Hozzávalók:

csülök
hagyma
fokhagyma
tejföl
liszt
piros paprika

bors

Elkészítési mód:
A római tálat vízbe beáztatjuk. A csíkokra szeletelt csülköt lisztben, pirospaprikában, megforgatjuk, sózzuk és borsozzuk. A felszeletelt csíkokat sorban elhelyezzük a római tálban, erre hagymát helyezünk és így tovább rétegezzük. A tetejére, fokhagymás tejfölös szószt öntünk. 250 fokos sütőben ½ órát sütjük.


Desszert:

Aranygaluska vanília sodóval

Hozzávalók:

A tésztához:
250 g liszt
25 g porcukor
25 g vaj
20 g élesztő
3 g só
1 db egész tojás
130 ml tej
1 db citrom héja
A vaníliasodóhoz:
750 ml tej
1 db vaníliarúd belseje
4 db tojássárgája
50 g cukor
40 g liszt
kevés rum
A szóráshoz, kenéshez:
80 g darált dió
80 g kristálycukor
olvasztott vaj

Elkészítési mód:
Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ezután 30 percig pihentessük a tésztát. Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral. Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül. A kiszaggatott tésztákat egyenként olvasztott vajjal alaposan leecseteljük, majd alaposan a cukrozott dióba forgatjuk, végül szorosan a kivajazott formába tesszük. Ha megtelt a forma, a maradék cukros dióval megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük. Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 100 ml tejet, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is. A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.



Forrás: vacsoracsata.tv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése