2009. február 19., csütörtök

Szakál Miklós szülőföldjének ételeiből készítette a vacsorát



Szakál Mikós szabolcsi ételeket készített nyírségi alapanyagokból. Igyekezetét 30 pontra értékelték.






Menü:


Előétel:

Beregi sajttű
Hozzávalók:

0,40 kg trappista sajt
0,10 kg gépsonka
db/fő kifli

2 db tojás
0,05 kg liszt
0.20 l olaj
1 fej zöld saláta

Elkészítési mód:
A sajtot, gépsonkát vagy a kiflit karikákra vágva spiccture vagy hurkapálcikára rétegesen tűzdeljük fel. Palacsintatésztába bundázzuk, és forró olajban kisütjük.



Főétel:

Szabolcsi töltött káposzta
Hozzávalók:

1 nagyobb fej édeskáposzta
1/2 kg darált hús
előfőzött rizs
2 fej hagyma

bors
pirospaprika
paradicsomlé (kb. 1 liter)

Elkészítési mód:
Egy nagyobb fazékba vizet teszünk forrni. Az édes káposztát a torzsája mentén bevágjuk rézsútosan, a közepébe egy húsvillát szúrunk, és beletesszük a forró vízbe. Ahogy fő a káposzta a vágás mentén válnak le a levelek, ezeket kivesszük a vízből. A húsvilla abban segít, hogy könnyebben tudjuk ezt a műveletet megoldani. Közben kevés olajon üvegesre pirítjuk a rizst, majd két evőkanál ételízesítővel megszórjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy elfedje, kb. 10 percig még főzzük, míg beszívja a vizet. A két hagymát apróra vágjuk, majd megfonnyasztjuk, és jó sok pirospaprikát (erőset) szórunk rá, de nem a tűzön, mert megkeseredik. Ezután a darált hússal a hagymát, rizst összekeverjük, ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint - ki milyen erősen szereti. Öntsünk hozzá annyi paradicsomlevet (legjobb az üveges paradicsomlé, de akinek házi van, azt használja), amennyit a massza felvesz. A megmaradt káposztalevelekből apróra vágva még két-három maréknyit beleszórhatunk a töltelékbe. Aztán el lehet kezdeni a leveleket megtölteni! A leveleken lévő vastagabb részt le kell vágni egy késsel, és ha nagyobb a levél, inkább kettévágva kell tölteni. A torzsát és megmaradt leveleket a fazék aljára tegyük, pakoljuk rá szépen sorban a töltött káposztát. A fazekat öntsük fel félig vízzel, félig paradicsomlével, (aki paradicsomosabban szereti, tehet bele több paradicsomlevet is). Amikor az utolsó sor káposzta is bekerült a fazékba, és rákerült a paradicsomos-vizes lé, együk rá a fedőt. Körülbelül másfél-két órán keresztül főzzük, de közben kóstolással is lehet ellenőrizni, hogy hol járunk.



Desszert:

Almás rácsos
Hozzávalók:

30 dkg liszt
15 dkg margarin
10-20 dkg cukor (ízlés szerint)
1 sütőpor
1 tojás
pici tej, vagy tejföl
80 dkg alma
fahéj
prézli

Elkészítési mód:
Lisztet, margarint, 1 ek cukrot, 1 cs sütőport, 1 tojást összemorzsoljuk. Ezután adunk hozzá annyi tejfölt, hogy összeálljon.
Ketté vesszük, az egyik felét vékonyra nyújtjuk, akkorára mint a tepsi. Belerakjuk, hintünk rá prézlit.
Az almát lereszeljük, kis fahéjat adunk hozzá. Összerottyantjuk, és a levéből kicsavarva a tésztán elosztjuk. A tészta másik feléből kis kígyókat gurigázunk és azt rácsszerűen elrendezzük a tetején. Ezután sütőbe tesszük.



Forrás: vacsoracsata.tv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése