2009. február 25., szerda

Katus Attila "kottából" főzött


Katus Attilának meggyűlik a baja a főzéssel. Vacsoráját vendégei 35 pontra értékelik.





Menü:


Előétel:
Kagyló üvegtésztával

Hozzávalók:
1,5 kg héjas zöldkagyló
5 dl tejszín
1 csomag újhagyma
1 csomag kurkuma
1 üveg tabasco szósz
50 dkg vékony üvegtészta
1 fej fokhagyma
20 dkg héjas zöldborsó
1 csokor friss bazsalikomlevél
10 dkg vaj

Elkészítési mód:
Egy nagy lábasban fel kell forrósítani 2 evőkanálnyi vajat, majd hozzátenni a felkarikázott újhagymát, és az összezúzott fokhagymát. Pár perc párolás után szórjuk rá a kurkumát, keverjük jól össze, utána öntsük rá a tejszínt. Tegyük bele a bazsalikomleveleket, a hosszában félbevágott borsóhüvelyt, sózzuk, daráljunk rá borsot, és ízesítsük tabascó szósszal. Forraljuk jól össze, majd tegyük bele a megmosott kagylót héjastól. Fedjük le és pároljuk 5-6 percig.
Közben forrósítsunk fel kb. 50 fokra egy lábasban vizet, tegyük bele az üvegtésztát, és pár percig kevergessük, majd szűrjük le tésztaszűrővel. Mielőtt kivennénk a vízből, kóstoljuk meg, hogy puha-e. Vigyázzunk, mert könnyen túl puhul.
Vegyük le a tűzről a kész tejszínes kagylót, majd keverjük hozzá a kész tésztát.
Tálaljuk mély tányérokba, tetejét dekorálhatjuk friss bazsalikomlevelekkel.



Főétel:
Csirkenyársak thai szósszal, basmati rizzsel

Hozzávalók:
4 db csirkemellfilé
2-3 fej fokhagyma
10 dkg gyömbérgumó
1 liter olaj
0,5 dl kecap manis (édes szójaszósz, ázsiai boltokban kapható. Ha nincs, szójaszósz és méz keverékével helyettesíthető).
3 ek rizsbor (száraz sherry-vel helyettesíthető)
1 szál citromfű, vékony karikákra szeletelve
bambusznyársak (fejenként 5-öt számolok)

Elkészítési mód:
A sütőt előmelegítjük 180C-ra. A bambusznyársakat 30 percre hideg vízbe áztatjuk (erre azért van szükség, mert különben a forró sütőben megégne. De ha nincs időnk, akkor a nyársak végét, amit nem fed majd hús, tekerjük bele egy kis darab alufóliába). A csirkemelleket kb. 2-3 cm vékony hosszú csíkokra vágjuk és harmonikaszerűen a pálcikákra húzzuk (egy csirkemellfiléből öt nyárs jön ki). Összekeverjük a pác hozzávalóit: az egész apróra vágott fokhagymát, gyömbért, citromfüvet, olajat, sherry-t és kecap manis-t (vagy szójaszószt és mézet). Ráöntjük a húsra és min. 20 percig pácoljuk (akár előző este is előkészíthető). A pác egyébként lehet bármi más is, akár csak sima olaj és fokhagyma vagy egy kis hagyma, ami épp otthon van. A nyársakat egy alufóliával bélelt tepsire helyezzük, és 15 percig süssük.


Desszert:
Bundázott ananászkarikák

Hozzávalók:
2-3 doboz körszeletes ananászkonzerv
10 db tojás
1 kg liszt
1 l tej
1 dl rum
porcukor
5 db egész fahéj
1 liter étolaj

Elkészítési mód:
Az ananászkarikákat lecsepegtetjük, majd félbevágjuk. A panírozáshoz összekeverjük a többi hozzávalót, - a cél az, hogy jó sűrű masszát kapjunk. Beleforgatjuk az ananászdarabokat, majd felforrósított olajban megsütjük. Melegen tálaljuk, mézet adhatunk hozzá.




Forrás: vacsoracsata.tv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése