2009. április 16., csütörtök

Ákos bebizonyította, hogy főzni is tud


Előételként Pesztós cukkinis levest tálalt vendégei elé, ami annyira ízlett nekik, hogy kétszer is szedtek belőle. A háziasszonyok gyöngyszeme, Nóra azért ebben a remekműben is talált hibát. Szerinte hiányzott belőle a bors.

Ákos főétele szintén meglepően jól sikerült, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy Iringó és György a saját adagjukon kívül, még a tepsiből is kikanalazott és kimártogatott mindent.

Desszertként csokis céklás brownie-t kaptak a vendégek, ami Nóra szerint már-már megalázóan finom volt.

Ákos a vacsorájára 26 pontot kapott vendégeitől



Menü:


Előétel:
Cukkini - pesto leves
Hozzávalók:

500 g cukkini
5 dl zöldségleves (vagy 1 db zöldségleves kocka és víz)
1 db burgonya
1 csokor friss bazsalikom
1 evőkanál pestó
2 evőkanál olívaolaj
5 dl tej
1g fokhagyma

bors
őrölt szerecsendió
fél maréknyi dió

Elkészítési mód:

A cukkinit mossuk meg jól, majd vágjuk karikákra. Olívaolajban fonnyasszuk meg az összezúzott fokhagymát és adjuk hozzá a felszeletelt cukkinit és a meghámozott, összekockázott burgonyát. Sózzuk és borsozzuk meg, majd lefedve pároljuk körülbelül 5 percig. Öntsük fel tejjel és a zöldséglével, adjuk hozzá a pestót, a diót és a bazsalikomot, majd 2-3 percig főzzük. Mixerrel pürésítjük, hűtsük le jól és jéghidegen tálaljuk.





Főétel:
Chili con carne
Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 dkg marha felsál vagy lapocka
2 csomag chili fűszerkeverék mexikói ételekhez (nem azonos az őrölt chili paprikával)
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 db hámozott paradicsomkonzerv
15 dkg vörösbab
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál oregánó

darált bors
chili paprika
4 evőkanál sűrített paradicsompüré

Elkészítési mód:

A babot előző este be kell áztatni. Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy lábasban, majd tegyük bele az összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Szórjuk rá az őrölt római köményt és pároljuk addig, míg a hagyma meg nem pirul. Tegyük bele a darált marhahúst, majd addig pároljuk, míg a saját leve el nem fő és a húsdarabok pirulni nem kezdenek. Tegyük bele a babot, a felkockázott paradicsomot a levével együtt. Fűszerezzük chili fűszerkeverékkel, darált borssal, oregánóval és chili paprikával, majd ízesítsük sóval. Lassú tűzön addig pároljuk, amíg a bab puha nem lesz. Ha szükséges, a párolólevet vízzel pótoljuk. A vége felé tegyük hozzá a paradicsompürét és főzzük még vele negyed órán keresztül.





Desszert:
Csokoládés-céklás sütemény
Hozzávalók:

3/4 pohár liszt
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
1/2 pohár cukor
3 db tojás
fél pohár étolaj
1/2 pohár reszelt főtt cékla
1 tábla keserű csoki
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítési mód:

A méréshez használt pohár űrtartalma 250 ml.
Vízgőz felett egy kis edényben olvasszuk fel a csokoládét. Egy edényben keverjük össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát.
Másik keverőedénybe tegyük bele a tojásokat, a cukrot és az olajat. Habverővel keverjük körülbelül két percig, majd keverjük hozzá a megfőzött és lereszelt céklát, az olvasztott csokoládét és a vaníliás cukrot. Utána óvatosan dolgozzuk bele a lisztes keveréket. Jól kiolajozott és liszttel meghintett közepes méretű tepsiben 150 fokon legalább 25-30 percig süssük. Mielőtt kivennénk a sütőből, célszerű fogvájóval sütéspróbát végezni. Ha a tésztába szúrt fogvájóra már nem ragad a sütemény tésztája, biztosak lehetünk, hogy teljesen átsült a süteményünk. Hagyjuk kissé kihűlni, majd vágjuk kockára, tetejét porcukorral hintsük meg.
Süthetjük muffin sütőformában is.



Forrás: vacsoracsata.tv




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése