2009. április 21., kedd

Debreczeni Zita receptjei a Vacsoracsatában


Az előétel István szerint íztelen volt. Azt azonban elismerte, hogy ez nem Zita hibája, mivel a tofu alapból is íztelen.

A főétel István szerint egyáltalán nem volt laktató és inkább nevezné étvágygerjesztőnek, mint főfogásnak.

Zita olyan gusztusosan és szépen szervírozta a desszertet, hogy a vendégek percekig szóhoz sem jutottak az ámulattól.

Zita vacsorájára 28 pontot kapott vendégeitől.


Menü:


Előétel:
Miszo leves
Hozzávalók:

póréhagyma
vörös miszo paszta
szárított alga
tofu

Elkészítési mód:

Egy liter vízben két evőkanál miszo pasztát kikeverünk és felforralunk, egy kevés vékonyra vágott póréhagymát (újhagymát, lilahagymát), továbbá vakamét beleszórunk és chilivel vagy borssal ízesítjük. Ha felforrt a leves, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a tofut és a szárított algát.




Főétel:
Sushi
Hozzávalók:

kerek szemű (rizottó) rizs
rizs-ecet
szárított nori-lapok (papírvékony algalapok)
wasabi (zöld színű japán torma)
shoyu (japán szójaszósz)
gari (ecetben eltett gyömbérszeletek)
wakegi (újhagyma)
nyers hal

Elkészítési mód:

Helyezzünk egy ív norit a bambusztekercsre. Nedvesítsük be a kezünket és tegyünk 2-3 evőkanál sushi rizst a nori lap közepére. Kenjük szét rajta egyenletesen, de hagyjunk kb. 1-1,5 centiméternyi helyet a nori lap alján és tetején üresen a feltekerés miatt. Tegyük a sushi rizsre a zöldséget vagy a hússzeleteket hosszanti irányba (aki szereti a wasabit, akkor ő azt is rakhat bele). Ezután kezdjük el feltekerni a bambusz lap segítségével a norit. Figyeljünk arra, hogy a sushi rizs mindkét vége szorosan le legyen zárva. Miközben óvatosan feltekertük, kicsit préseljük meg a tekercset, hogy ne essen szét a készülő sushi tekercs, de ügyeljünk rá, hogy ne nyomjuk szét. Miután ez megvan, távolítsuk el a bambuszt és óvatosan nyomkodjuk szét a sushi-t a hosszanti végein, majd tekerjük fel. Ha kész, vegyünk elő egy nedves kést és szeleteljük fel vele a sushi rudakat arányosan egyenlő szeletekre. Vigyázzunk arra, hogy a késsel egyenesen lefele szeljünk és ne fűrészelve vágjunk, mert akkor széthullhat vágás közben a sushi.




Desszert:
Sült banán
Hozzávalók:

tempera liszt
banán
tojás
olaj

Elkészítési mód:

Keverjük össze a lisztet egy kevés vízzel, majd adjunk hozzá egy tojássárgáját. Hempergessük meg benne a banánt és süssük meg olajban, majd a végén öntsük le mézzel.





Forrás: vacsoracsata.tv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése