2009. április 24., péntek

Ungár Anikó receptjei a Vacsoracsatában


Előétele nem csak étvágygerjesztő, hanem finom is volt.
Vágó úr az előétel után teljesen kétségbe esett, hogy ha minden fogás ilyen finom lesz, akkor mi miatt fog levonni pontokat?

A főételnél Anikó – egy jó háziasszonyhoz hűen – még arra is gondolt, hogy ha vendégei közül valaki nem szeretné a tésztát, akkor az se maradjon éhen, így hát készített pluszba egy salátát is.

Majd végezetül felszolgálta a desszertet. András szerint ez volt az est fénypontja. Az exműsorvezető elárulta, soha eddigi életében nem látott még ilyen gasztronómiai remekművet, mint ez a desszert.

Anikó a vacsorájára 38 pontot kapott, így ő a hét Vacsoracstájának nyertese.



Menü:


Előétel:
Póréhagyma krémleves pirított fenyőmaggal
Hozzávalók:

1 szál nagyobb méretű póré hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csomag friss petrezselyem
2 db zsenge sárgarépa
3 dl tejszín
2-3 dl főzőtejszín
1/2 kg húsleves leve (lehet 2 leveskockából is)

fehér bors
curry
őrölt szerecsendió
kakukkfű
5 dkg margarin
kevés olívaolaj

Elkészítési mód:

A póréhagymát és a fokhagymát vágjuk fel vékony darabokra, majd egy edénybe szórjuk bele. Ezután sózzuk meg és fedjük le, majd egy kisidő múlva a vékony szeletekre vágott sárgarépát is adjuk hozzá. Ha ezzel megvagyunk, rakjunk minden fűszerből egy kanállal bele. Fedő alatt pároljuk, míg puha nem lesz. Ezután öntsünk hozzá egy kicsi húslét, amit további öt percig hagyjunk párolni, aztán adjuk hozzá a főzőtejszínt is. Egy bot mixerrel vagy egy turmixgépben passzírozzuk össze a maradék húslevest és öntsük hozzá.





Főétel:
Rozmaringos lazac babyspenótos taglatellével
Hozzávalók:

friss tisztított lazac kb. 2 kg 6 cm. Széles szeletekre vágva
firss rozmaring ágacskák (5-6 db)
1 egész citrom
fehér bors
3 dl száraz fehér bor
margarin
olívaolaj
sütőpapír
1 kg babyspenót
zöld taglatelle (kétharmada egy nagy zacskónak)
5-6 gerezd fokhagyma
görög bazsalikom (kis maroknyi friss)
5 dkg margarin
kevés olíva olaj
3 dl friss tejszín

fehér bors
reszelt parmezán

Elkészítési mód:

Egy nagyobb tepsibe helyezzünk bele egy sütőpapírt, hogy a citrommal bekent, megsózott és borsozott lazac szeleteket a rá tudjuk rakni. A halszeletek közé tegyünk még rozmaringokat és a tetejére pedig egy kis margarin kockát. Ezután locsoljuk meg olívaolajjal és egy kevés borral. Nagyon fontos! A lazacot csak 20-25 percig süssük lefedés nélkül!
Sós, forrásban lévő bő vízben főzzük meg a megmosott baby spenótot is, majd szűrjük le, de olyan edénybe amibe már beletettük a felforrósított olajat. A fokhagyma gerezdeket préseljük össze, majd szórjuk meg sóval, fehér borssal, görög bazsalikommal. Ezután keverjük össze tejszínnel és forraljuk fel. A taglatellét sós és olajos vízben főzzük 7 percig, majd szűrjük le és a spenótos-tejszínes szósszal keverjük össze.





Desszert:
Fekete „mákia” torta tiramisu öntettel, friss gyümölcssalátával
Hozzávalók:

15 dkg őrölt mák
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
6 tojás sárgája
8 tojás fehérje habbá
2-3 zacskó vaníliás cukor
keserű narancsdzsem
pirított mandula egy maréknyi

Csokoládémázhoz:
10 dkg margarin
2 tojás sárgája
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál keserű holland kakaó por
1 kis kanál olaj
250 gr-os mascarpone sajt
3 tojás sárgája
3 tojás fehérje habbá verve
3 púpos evőkanál kristálycukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 dl konyak
sárgadinnye
eper
fekete áfonya (de lehet kivi, ananász, eper)

Elkészítési mód:

A margarint keverjük habosra a cukorral, majd adjunk hozzá 6 tojás sárgáját, egy kevés mákot, vaníliás cukrot, és végül 8 tojás felvert habját.
Egy 26 cm átmérőjű tortaformát vajazzunk ki, szórjuk meg zsemlemorzsával, majd öntsük bele a mákmasszát és 180 fokon 45 percig süssük.
Miután a torta kihűlt vágjunk vízszintesen ketté, majd kenjük meg narancsdzsemmel és szórjuk meg pirított mandulával, és tegyük rá a torta levágott lapját.
Csokoládé máz: egy edénybe öntsünk vizet, majd tegyünk bele egy kisebb edényt, és így tegyük a tűzre – ez a vízgőzben főzés. A vajat, a cukrot és a kakaót olvasszuk fel a felső edénybe, majd állandó keverés közben tartsuk a gőz fölött. Adjunk hozzá egy tojást és egy kevés olajat.
A csokimázat egyenletesen kenjük a tortára és szórjuk meg mandulával.

Egy habverős tálba keverjük ki a tojások sárgáját, majd a mascarpone sajtot, a konyakot és a vaníliás cukrot is keverjük habosra. Végül a tojások felvert habját adjuk hozzá és rakjuk be a hűtőbe.




Forrás: vacsoracsata.tv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése