Előételként mediterrán paradicsomleves pirított olasz kenyérrel, ami mindenkiben a menzás éveket elevenítette fel. Azonban Nóra levese sokkal finomabb volt. György szerint ez azért lehetett, mert az elismert műsorvezető nem konzervből, hanem lepréselt paradicsomból készítette, vagyis ő ebben a hitben él.
A főétel éppoly ízletes volt, mint az előző fogás. Saját kezűleg pácolt rákjaival, még Ákos elismerést is elnyerte, desszertjével pedig teljesen elvarázsolta vendégeit Nóra
A vendégek 29 ponttal jutalmazták a háziasszonyt, aki így a hét nyertese lett.
Menü:
Előétel:
Mediterrán paradicsomleves
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 sárgarépa
3 fehérrépa (lehetőleg zsengék)
1 kisebb zeller
pár levél friss bazsalikom
2 hámozott olasz paradicsomkonzerv
só
bors
1 evőkanál cukor
néhány szelet kenyér
chedar sajt
Elkészítési mód:
Olívaolajon üvegesre pirítjuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felaprított, karikára vágott zöldségeket, és pároljuk. A hámozott paradicsommal együtt főzzük puhára, majd pépesre turmixoljuk egy botmixerrel. Közben kóstolgatva lehet fűszerezni! Mellé chedaros pirítóst lehet kínálni, de ha a tetejét parmezánnal megszórjuk, úgy is finom!
Főétel:
Ráknyárs pestos farfalle tésztával, salátával
Hozzávalók:
fejenként 4db 16-20-as méretű rákfarok
1 gerezd fokhagyma
grill fűszersó
koriander
Pesto:
fél deci olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
fél marék fenyőmag
1 marék friss bazsalikom levél
5-6 dkg parmezán
só
bors
farfalle tészta
néhány szelet színes kaliforniai paprika
madársaláta
ruccola saláta
díszítéshez néhány koktélparadicsom
Elkészítési mód:
A megpucolt rákfarkakat leöntjük olívaolajjal, megszórjuk a fűszersóval, friss korianderrel és az összeaprított fokhagymával – hagyjuk pácolódni, majd pálcára fűzve serpenyőben sütjük készre, ami néhány perc csupán!
A pestohoz a hozzávalókat egyszerűen összeturmixoljuk, a lényeg, hogy jó sűrű legyen – közben érdemes kóstolgatni.
A tésztát sós vízben félpuhára főzzük, majd olívaolajon az apróra vágott kaliforniai paprikával összeforgatjuk, és a tálalás előtt a pestot is hozzáadjuk. (Kis pestot tegyünk félre, mert azzal díszíthetjük a tányért.)
A salátához egy-egy adag madársalátát és ruccolát nyakon öntünk olívaolajjal, kis balzsamecettel, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük, és néhány félbe vágott koktélparadicsommal tálaljuk.
Desszert:
Túró mousse- Ricotta mousse
Hozzávalók:
25 dkg fehér csoki (bármelyik táblás jó)
35 dkg ricotta (olasz túró)
4 tojás sárgája
4 tojás fehérje
15 dkg kristálycukor
3 dl tejszín
30 dkg fagyasztott málna
pici málnaecet
3 evőkanál méz
2 szál friss kakukkfű
Elkészítési mód:
Felolvasztjuk a fehércsokit. A tojások sárgáját habosra keverjük 5 dkg cukorral, a fehérjét pedig felverjük 10 dkg cukorral. Felverjük a tejszínt is és a ricottát áttörjük. A megolvadt csokiba mindezeket egymás után belekevergetjük. Pici citromhéj vagy vaníliáscukor mehet bele ízesítőként – de nem muszáj. Hűtőben picit még szilárdulhat a tálalásig.
Málnaszósz: (néhány szemet tegyünk félre a díszítéshez, ha friss van, még jobb). A málnát a hozzávalókkal megfőzzük (víz nem kell bele), majd kivesszük a kakukkfüvet és a mártást botmixeljük, szűrőn átcsorgatjuk, hogy megszabaduljunk a magocskáktól.
Kis gombócokat formálunk egy fagyiskanállal vagy habnyomóval a tányérra, mellé málnamártást csorgatunk, és néhány szem málnával csinosítjuk.
Forrás: vacsoracsata.tv
2009. április 17., péntek
Szily Nóra receptjei
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése