2009. április 23., csütörtök

Sváby András receptjei a Vacsoracsatában


Az előételt Vágó István várta a legjobban, mivel megfogadta, bosszút áll az előző napon őt ért sérelmek miatt. Ám legnagyobb bánatára, azon kívül, hogy András langyosan tálalta a levest, semmi másba nem tudott belekötni.

De Vágó úr nem adta fel. Úgy volt vele, ha törik, ha szakad, akkor is hibát talál az est folyamán valamiben. Azonban a főételnél is csalódnia kellett, mivel a házigazda olyan finom ételt készített, hogy kénytelen volt szemet hunyni sérelmei felett, és gratulált az ételhez.

András desszertjével Vandán kívül, mindenki meg volt elégedve.

Sváby András vacsoráját 37 pontra értékelték a vendégek.



Menü:

Előtel:
Thai királyrák leves
Hozzávalók:

Alapléhez:
egy kiló csirkenyak vagy bármilyen csirkealaplének való leveszöldség
só-bors

Leveshez:
személyenként 4-5 nyers (!) királyrák
shi-take bomba
sárgarépa vagy bármilyen zöldség
2-3 evőkanál thai halszósz
friss gyömbér
póré vagy újhagyma
5-6 lime levél
3-4 thai citromfű
ízlés szerint friss piros és zöld chili karikára vágva
facsart lime ízlés szerint
kevés szójaszósz
friss koriander (petrezselyemmel nem cserélhető fel)

Elkészítési mód:

A csirkéből és a többi hozzávalóból klasszikus húslevest készítünk. A megtisztított rákfarkak páncéljából kis vízzel szintén levest készítünk.
A leszűrt alaplevet újra felforraljuk, összeöntjük a szintén leszűrt ráklevessel. A zöldségeket (sárgarépa, újhagyma, gyömbér stb.) vékony csíkokra, a thai citromfüvet pedig félbevágjuk. Belecsavarjuk a levesbe a lime-ot, fűszerezzük halszósszal és szójaszósszal, majd minden egyéb összetevőt a rákfarkakkal együtt a levesbe tesszük. Max 4-5 perc intenzív főzés után levesszük a tűzről, megszórjuk az összevágott friss korianderrel és azonnal tálaljuk.

Sváby András javaslata:
A húslevest semmiképpen se kockából készítsük.
Ne sajnáljuk a lime levet, és ha szeretik, akkor a chiliből is bőven rakhatnak bele.
A különleges fűszerek (thai citromfű, koriander, halszósz, lime levél stb. ma már könnyen beszerezhetőek a jobb delikát boltokban).




Főétel:
Roston sült vörös tonhal steak, tejszínes zeller-krumpli szufléval, chilis ananásszal és rácson sült cukkini chips-szel
Hozzávalók:

1 vastag szelet tonhal /fő

Szufléhoz:
pár szem krumpli
1 nagy fej zeller
15-20 dkg ementáli sajt
7-8 dl tejszín

szerecsendió

Ananászhoz:
1-2 friss ananász
néhány összetört száraz chili paprika

Cukkinihez:
4-5 cukkini 3-4 mm szeletekre vágva
1 fej fokhagyma
jó minőségű olívaolaj
1 citrom leve

Elkészítési mód:

A cukkini szeleteket egyenként a forró megolajozott kerti rostrácsra helyezzük. Amíg az egyik oldala sül, a másikat sózzuk meg és olívaolajjal kenjük meg. Amikor megpirul, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Akkor szép, ha a rács lenyomata látszik a cukkinin. A faszénen közben megsütünk egy teljes fej fokhagymát. Ha jól átpirul, a gerezdeket kinyomkodjuk. Az átsült cukkini chips-szet tálba tesszük, összekeverjük a fokhagymával, megöntözzük az olívával és citromlével. Lehűtjük, mert hidegen finomabb.
Ha már ég a tűz, a megtisztított és negyedbe vágott ananász szeleteket is elősütjük.
A szufléhoz a meghámozott zellert és a krumplit uborkagyalun vékony szeletekre vágjuk. A tejszínt összekeverjük a reszelt ementálival, kis sóval és pár csipet őrölt szerecsendióval. Egybekeverjük a legyalult zeller-krumpli egyveleggel. Kis tálkákat kikenünk fokhagymával, majd beletesszük a tejszínes-sajtos-krumplis-zelleres masszát. Ügyeljünk, hogy a szeletek egymáson vízszintesen legyenek. Egy nagy tepsit megtöltünk félig vízzel, belehelyezzük a kis tálakat, leborítjuk alufóliával, majd az egészet betoljuk a 180 fokos előmelegített sütőbe. Két és fél órán keresztül sütjük, az elpárolgott vizet időnként pótoljuk. Ha a teteje nem pirult meg, az utolsó tíz percben a fóliát levesszük. Jól időzítsenek a sütési idővel, mert a szuflé csak forrón és frissen finom.
Ha megérkeztek a vendégek, újra felizzítjuk a faszenet. A tonhal szeleteket sózzuk, borsozzuk és a megolajozott forró rácsra tesszük. Ízlés szerint sütjük, de csak akkor finom igazán, ha a belseje rózsaszín marad. Az ananász szeleteket újra átforrósítjuk és megszórjuk a chilivel.




Desszert:
Málna sorbet
Hozzávalók:

1 zacskó mirelit málna
cukor vagy édesítő
citromlé

Elkészítési mód:

A kőkemény, fagyott málnát összeturmixoljuk egy kis vízben feloldott cukorral és citromlével. Fagyi kanállal szép kis gombócokat formálunk, tálba tesszük és mentalevéllel díszítjük.





Forrás: vacsoracsata.tv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése