2009. április 28., kedd

Soma receptjei a Vacsoracsatában


A házigazda előételként halászlevet szolgált fel, ami osztatlan sikert aratott.

Ám Soma a kedd esti vacsoránál nemcsak az előétellel, hanem a főfogásával is brillírozott.

A diós torta krumplipüré töltelékkel, már magában is érdekesen hangzik, nemhogy tálalva. A vendégek azonban erőt vettek magukon, és megkóstolták a furcsa fogást, majd belátták: nem minden múlik a szervírozáson.

Soma 46 pontot kapott a vendégeitől a vacsorájára.



Menü:


Előétel:
Halászlé ponttyal, harcsával, haltejjel
Hozzávalók:
5 friss ponytfej és farok
6-8 fej vöröshagyma
2 féle por és két féle darált pirospaprika

1 db friss paradicsom
1 db friss paprika
1 közepes fej krumpli
2-3 halászlé kocka

Elkészítési mód:
Megdinszteljük a hagymát, beleszórjuk a por paprikákat, majd összekeverjük a darált paprikákkal, felöntjük vízzel, belarakjuk a hal fejeket, farkakat. Épp annyi vizet teszünk rá, hogy ellepje. Belekarikázzuk a nyers krumplit, belerakjuk a friss paprikát, paradicsomot, halászlé kockákat, majd lefedjük, és bő órán át főzzük, míg szét nem fő. Eztuán halpaszirozón az egészet ledaráljuk. Ez egy igen időigényes, pepecselős munka, türelmet, odafigyelést igényel. Fontos tudnunk, hogy a hal fejéből ki kell venni az úgynevezett „keserü csontot”, leginkább harapófogóval praktikus megtenni.
A ledarált lében lassú tűzön 5-7 perc alatt megfőzzük a halszeleteket és haltejet.
Lehet mellé kifőzni gyufatésztát.




Főétel:
Rostonsült husok zöldséges bulgurral
Hozzávalók:
hús szeletek(jelen esetben sertés és borjú)
olaj

darált kömény
darált bors
fokhagyma
hagyma, friss rozmaring
bulgur
hagyma olaj

pritamin paprika
új vagy póréhagyma
petrezselyemzöld vagy snidling
koriander levelek

Elkészítési mód:
A húsokat 1-2 nappal a sütés előtt már pácoljuk be.a borjúhoz, sertéshez. Soma a következő pácot csinálta: a hússzeleteket besózta, bekente egy kevés köménnyel, frissen darált borssal, és a tetejére gazdagon rakott fokhagymát, friss rozmaring leveleket, és rengeteg hagymakarikát. Erre még tett egy réteg húst, aztán fűszerkeverékeket, majd a tetejére olajat locsolt. Hidegben hagyta 1-2 napig, hogy érjen. Ezután megsütötte.
A bulgur, más szóval búzatöret régi magyar eledel. Arányaiban épp úgy kell elkészíteni, mint a rizst: 1:2 –höz. Tehát egy csésze bulgurhoz 2 csésze vizet adunk.
Előtte megdinsztelek 2 fej vöröshagymát, majd ezen egy kicsit megbarnítjuk a bulgurt, csak utána öntjük föl, és sózzuk meg. Miután langyosra hűlt belekeverjük az addigra összedarabolt friss zöldségeket: újhagymát vagy póréhagymát szárastul, pritamin és TV paprikát. Lehet rátenni apróra vágott petrezselymet, vagy snidlinget, akár friss koriander leveleket is.(Van, aki paradicsomot is vág bele.)




Desszert:
Diótorta könnyü krémmel
Hozzávalók:
Piskótához:
4 tojás
4 kanál víz
20 dkg
cukor
17 dkg finom liszt
1 sütőpor
Diótöltelékhez:
30 dkg dió
rum
2-3 kisebb krumpli
15-20 dkg cukor
tej
1-2 vaniliáscukor

Elkészítési mód:
Piskóta alap:
A 4 tojássárgájába belekeverjük a 20 dkg cukrot és 4 kanál vizet, majd géppel habosra keverjük. Ezután beleadjuk a lisztet, sütőport, a legvégén pedig a keményre vert fehérjét. Ezt már nem géppel keverjük hozzá, hanem fakanállal, óvatosan, egy irányban keverve, vigyázva, hogy ne törjük össze a piskóta tésztáját. Ha van félretéve még pluszban tojásfehérjénk, abból is bátran rakhatunk a habhoz, csak lágyítani fogja a tésztát.
20 dkg diót daráljunk le a darálón, a maradék 10 dkb-ot mozsártörővel (vagy más hasonló eszközzel) darabosabbra törjünk össze. Eközben forraljuk föl a tejet, rakjuk hozzá a vaníliás cukrot, majd öntsük le vele a diót, ami jól meg fogja magát szívni.
Közben főzzünk meg 2-3 kisebb apróra vágott krumplit, és miután megfőtt, turmixoljuk habosra. Vaj helyett ezt keverjük össze a dióval. Ettől jóval könnyebb és könnyebben emészthető lesz a tortánk. Végül rakjunk bele annyi rumot, amennyit mi szeretünk.




Forrás: vacsoracsata.tv


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése