2009. április 10., péntek

Falusi Mariann receptjei a Vacsoracsatában



Falusi Mariann 35 pontot kapott vacsorájára vendégeitől, amivel a második helyen végzett.





Menü:



Előétel:
Thai kókuszos csirkeleves

Hozzávalók:

20 dkg csirkemell filé
1 doboz (400 ml) kókusztej
1 kis fej vöröshagyma
3 szál újhagyma
1 evőkanál curry fűszerkeverék
2 evőkanál olívaolaj
1 db paradicsom
1 csokor friss korianderlevél
1 db csirkeleves kocka
darált bors


Elkészítési mód:

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy kisebb fazékban, majd adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát. Pároljuk pár percig, míg üveges nem lesz, majd szórjuk rá a curry fűszerkeveréket, keverjük jól össze, hogy a fűszerkeverék a forró zsiradékban jól kioldódjon. Tegyük bele a vékony, ujjnyi csíkokra felvágott csirkehúst, fűszerezzük kevéske darált borssal, összevágott korianderlevéllel, majd adjuk hozzá a leveskockát. Ezután ízesítsük sóval, majd kis lángon pároljuk pár percig. Ha már a pároló lé kezd elfőni, öntsünk rá a kókusztejet és körülbelül a félliternyi vizet. Főzzük 10-15 percig, majd ha a hús megpuhult, tegyük hozzá a kockára felvágott paradicsomot és a felkarikázott újhagymát. Azonnal tálaljuk leveses tálkákba, melléje egy-egy szelet kenyeret kínáljunk.



Főétel:
Cékla rizottó

Hozzávalók:

500 g cékla
3 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
30 dkg rizottórizs
1,2 liter zöldség alapleves

darált bors
1 csokor zöldpetrezselyem
12 dkg lágyabb kecskesajt
50 g vaj

Elkészítési mód:

A céklákat mossuk meg alaposan, majd sós vízben főzzük puhára. Tisztítsuk meg és vágjuk apró kockákra.
Egy nagy lábasban hevítsük fel az olívaolajat, tegyük bele az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, majd pároljuk pár percig.
Tegyük hozzá a rizottórizst és az alapleves egyharmadát, állandó kevergetés mellett kezdjük el főzni. Amikor elfőtt a leve, adjunk hozzá egy keveset az alaplevesből. Kóstoljuk meg a rizsszemeket, és ha nem elég puhák, akkor a leírt mennyiségű folyadék mellett egy kevés vizet is adjunk hozzá.
Keverjük bele az összekockázott céklát és pár percig forraljuk össze. Morzsoljuk rá a friss vajat, majd óvatosan keverjük bele.
Tálaláskor szórjuk rá a friss kecskesajtot és az összevágott petrezselyem zöldet. Akkor a legfinomabb, ha a rizottónk folyós, mint egy főzelék.
Kitűnő húsnélküli étel, de sült csirkével és grillezett hallal is fogyasztható.



Desszert:
Citrus torony

Hozzávalók:

2 db rózsaszín grapefruit
2 db sárga grapefruit
4 db narancs
4 db mandarin
1 dl limonchelló likőr
fél maréknyi pisztácia

Elkészítési mód:

Hámozzuk meg a gyümölcsöket úgy, hogy a fehér bőrét is vágjuk le róla, majd szeleteljük ujjnyi vastagságúra. A tányéron egymás fölé rakjuk a szeleteket, de úgy, hogy a szélesebb szeletek kerüljenek alulra és majd a keskenyebbekkel folytassuk, hogy az egész tornyot alkosson.
Csorgassuk meg az egészet a likőrrel, majd szórjuk meg a felaprított pisztáciával.



Forrás: vacsoracsata.tv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése