2009. január 28., szerda
Bereczki Zoltán menüje
Bereczki Zoltán a mai Vacsoracsatában bio ételeivel 33 pontot ért el.
Menü
Előétel
Sóskaleves
Sóskaleves úgy, ahogy anyósomtól (Hámori Ildikótól) tanultam
Hát először is szeretnék mindenkit megnyugtatni, ez nem a régi idők menzalevese, a "ha-nem-eszed-meg-nincs-csoki" féle kellemetlen emlékek felidézője, ez az egyik legfinomabb leves, amit valaha kóstoltak!
S hogy mi kell hozzá, és hogy készül azt pontosan úgy írom le, ahogy nékem az nekem az anyósom megmutatta...!
2 kg sóska... azért ilyen sok, hogy sűrű legyen a leves, annak ellenére, hogy nem rántjuk be!
Lobogó vízbe dobjuk (miután megmostuk). Ha összeesett, szűrjük le és turmixoljuk össze botmixerrel. Fazékban kb 1-1/2 liter vízzel forraljuk.
Ízesítsük: fűszersóval, lehetőleg nádcukorral, esetleg, mert ez nagyon feldobja egy fél citrom levével. Végül tegyük bele a tejfölt.
Azért nem írtam mennyiségeket az ízesítésre, mert mint a jó szakácsok kóstoljuk menet közben, hogy ízlik-e.
Tálaláskor javaslom, egy kanál tejföllel és egy mentalevéllel díszítsük.
Istenien finom hidegen és melegen tálalva is!
Főétel
Vaslapon grillezett szárnyas pecsenye pikáns szószokban és fóliában sült burgonyával
Bereczki Zoli csirkéből készítette, amit bepácolt. Szerinte ez a fogás rettentően egyszerű.
Lássuk:
Végy egy finom csirkemellet, mosd meg, vágd ketté, és szeleteld három részre.
Sózd be ízlés szerint (Zoli kevés sóval étkezik, de a páchoz azért ő is jól megsózta) mindkét oldalát a szeleteknek.
Helyezd egy edénybe a felszeletelt, besózott húst, önts rá tejet és nyomj rá fokhagymát! Sokat, mert úgy finom.
Legalább 24 órával a sütés előtt ezt végezd el, mert a pácnak idő kell!
Persze más pác is készíthető, de ez azért ideális, mert csak alapízt ad a húsnak és később lehetőségünk van a sütéskor eldönteni, milyen ízösszetételű legyen a végeredmény.
Másnap jön a "Nagy szeletelés"!
Hozzávalók: paradicsom, paprika (grillpaprika a legjobb), cukkini, gomba, kukorica (ezt majd kicsit előfőzzük), narancs, alma, őszibarack, vöröshagyma, és minden más, amit szeretnénk meggrillezni.
A narancsot hámozzuk, az almát csak csumázzuk, de mindent szeleteljünk fel: a gombát, hagymát, cukkinit lehet vékonyra, a paradicsomot kicsit vastagabbra, az almát, narancsot pedig ujjnyi vastagra. A kukoricát kicsit előfőzzük, (megfosztjuk a kis ruhácskájától, azzal megágyazunk egy lábasban, rá tesszük a kukoricát, öntünk hozzá bőven vizet és rárakjuk a tűzhelyre) Az őszibarackot lehet, mint a narancsot meghámozva (Zoli úgy szereti) kimagozva, vagy csak egyszerűen félbevágva. A paprikát, csak úgy, mintha szendvicsre menne. Ha a kukorica kész, szeleteljük fel kb. két ujjnyi vastag szeletekre.
Szószok: olivaolaj, mustár, paradicsomszósz, méz. Itt is fontos, hogy bármi, amit ízlelőbimbónk, fantáziánk odakíván ne féljünk megpróbálni, mert ez a dolog lényege.
Kell még friss fűszernövény: Zoli bazsalikom-imádó, de a citromfüvet, mentát, és a rozmaringot is szereti.
Sütés:
Zolinak egy üvegfedelű, elektromos sütőtálja van, szerinte a sütéshez ez a legtökéletesebb.
Fontos, hogy ne legyen túl forró a sütőplatni, mert az ízeknek kell, hogy összeérjenek.
Jöjjön az olíva, hagyma. Innentől kezdve csak arra figyeljünk, hogy mi milyen gyorsan sül meg, illetve, hogy mennyire kell, hogy megsüljön.
Zoli ezután a gombával folytatná, meg a cukkinivel, majd a paradicsommal, paprikával, naranccsal és az almával. Ezután jöhetnek a fűszerek! A fedőt mindig rakjuk vissza, mert elszaladnak az ízek, illatok. Fordítsunk egyet mindenen!
Ha már tombolnak az illatok, ideje van a szósznak. Kezdjünk a mustárral, és végül a húst is tegyük rá. Szorítsunk neki helyet, két perc múlva pedig fordítsuk meg. Egy kis mézzel öntsük nyakon.
Tálaljuk fóliás burgonyával, vagy főtt rizzsel. Töltsünk hozzá könnyű vörösbort és fogadjuk a gratulációkat!
Desszert
Rizsfelfújt erdei gyümölccsel
Zoli szerint ez a fogás volt a legbonyolultabb. Sajnos neki nem sikerült száz százalékosra, ezért a kezdőknek sem ajánlja.
Hozzávalók:
400g rízs (barna rízs, jázminrízs)
50g teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
100g bio növényi margarin
1l rizstej
250g nádcukor
50g mazsola
1 cs. foszfátmentes sütőpor
bourbon-vanília
bio citromhéj
kurkuma
A kevés vízben félig megfőtt rizst tejjel felengedjük, nádcukorral, vaníliával, citromhéjjal ízesítjük és puhára főzzük. A margarint kurkumával és foszfátmentes sütőporral kikeverjük és a mazsolával együtt a rizshez adjuk. A margarinnal kikent és zsemlemorzsával meghintett tepsibe terítjük a masszát. Közepes meleg sütőben készre sütjük. Lekvárral vagy karoböntettel tálaljuk.
Zoli erdei gyümölcs öntetet készített hozzá, ami szintén rettentő egyszerű elkészíteni.
1kg piros gyümölcsöt (szeder, ribizli, málna, áfonya, eper) összeturmixolunk.
Dísznek egy pár szemet rakjunk félre, mert a tálalásnál rettentő guszta egy két gyümölcsdarab a tányér szélén és a végén mézzel édesítsük.
Forrás: vacsoracsata.tv
Címkék:
Bereczki Zoltán
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése