2009. január 20., kedd

Dammak Jázmin menüje


Dammak Jázmin vacsoráját a vendégek 30 pontra értékelték a ma esti Vacsoracsatában






Menü:


Előétel:

Thai kókusztejes leves

Hozzávalók:
25 deka csirkemell
1 gerezd fokhagyma
2 ek olaj
2 cs currypaszta
8 dl krémes kókusztej
1 ek méz
2 szál thai citromfű
1 darabka citromhéj

bors
örölt koriander
o,5 dl tejszín

Elkészítés:
A húst apró kockákra vágjuk és a szétnyomott fokhagymával együtt megpirítjuk a forró olajon. Hozzákeverjük a currypasztát, 1-2 percig tovább pirítjuk vele. Felöntjük kókusztejjel, sózzuk, borsozzuk, őrölt korianderrel és egy darabka citromhéjjal fűszerezzük, majd a mézzet és a húsklopfolóval kicsit megütögetett thai citromfüvet is belefőzzük. Amikor puhára főtt a hús, kiszedjük a levesből a citromfüvet és a citromhéjat. A főzés közben elpárolgott folyadékot vízzel vagy kókusztejjel pótoljuk, végül belekeverjük a tejszínt, és ha kell megsózzuk.



Főétel:

Kuszkusz-tésztás marha zöldségekkel

Hozzávalók:
50 dkg marhahús
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg zellergumó
20 dkg burgonya
10 dkg cukkini (vagy tök)
10 dkg paprika
15 dkg paradicsom
1 dl olívaolaj
erőspaprika ízlés szerint
1 csipet római kömény
30 dkg kuszkusz
2 dl paradicsomlé

Előkészítés:
A húst megmossuk, leszárítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A zöldségeket értelemszerűen megtisztítjuk és megmossuk. A hagymát, a fokhagymát finomra, a többi zöldséget nagyobb darabokra vágjuk.

Elkészítés:
Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a hagymát, majd rátesszük a húst, és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, ízlés szerint erős paprikával ízesítjük, belekeverjük a fokhagymát és a római köményt. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje a húst. A kuszkuszt szitába tesszük, azt ráhelyezzük a húsos lábas tetejére, és lefedjük. Pároljuk 1 órán át, ha kell, pótoljuk a vizet, és megkevergetjük a kuszkuszt. Amikor a hús elkezd puhulni, beletesszük a zöldségeket, és beleöntjük a paradicsomlevet. Ha szükséges, utána ízesítjük, és készre pároljuk. Amikor megpuhult a hús, levesszük a tetejéről a kuszkuszt, átkeverjük kevés sóval és olívaolajjal. A kuszkuszt a tányér közepére halmozzuk, és a zöldséges, paradicsomos, húsos raguval körítve tálaljuk.



Desszert:

Mandulás torta

Hozzávalók:
4 tojás
4 evőkanál édesítőpor + a szóráshoz
17,5 dkg liszt
2,5 dl tej
50 dkg szilva
1 teáskanál vaj a formához
1 dkg mandulaforgács

Előkészítés:
A tojásokat az édesítőporral habosra keverjük. Fokozatosan beledolgozzuk a lisztet, a tejet és végül 1 csipet sót. A tésztát letakarjuk, és a hűtőben 30 percig pihenni hagyjuk.

Elkészítés:
A szilvát megmossuk, lecsepegtetjük, kettévágjuk, és kivesszük a magját. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Kikenünk vajjal egy kb. 28 cm átmérőjű gyümölcstortaformát (vagy tűzálló tálat). A tésztát a formába öntjük, vágott felükkel felfelé belenyomkodjuk a szilvát, és megszórjuk a mandulaforgáccsal. A sütőben kb. 45-50 percig sütjük. Tálalás előtt megszórjuk édesítőporral.



Forrás: vacsoracsata.tv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése