2009. január 30., péntek

Oszvald Marika menüje



Oszvald Marika lubickolós partiját a Vacsoracsatában a vendégek 35 pontra értékelték






Menü:

Előétel:

Húsleves velős csonttal

Hozzávalók:
fél kg leveshús
1 velős csont
1 csomó leveszöldség
1 fej hagyma


Elkészítési mód:
Megmossuk a leveshúst és a velős csontot. Megmossuk, illetve megtisztítjuk a leveszöldséget. A hagymát kettévágjuk és a tűzhely lapján megbarnítjuk a vágási felületet. Az összes hozzávalót 1,5 - 2 liternyi hideg vízben feltesszük főni, sózzuk és 1-1,5 órán keresztül lefedve lassú tűzön főzzük. Fűszerezzük pár szem egész borssal, két gerezd fokhagymával, 1 csokor zellerlevéllel. Húsleveskockát csak a felhasználáskor tesszünk bele, mivel anélkül hosszabb ideig eltartható.



Főétel:

Ízes hús kavalkád

Hozzávalók:
1 kg sertés oldalas
60 dkg sertés szűzpecsenye
60 dkg pulykamell filé

Elkészítési mód:
Vágjuk tízdekás darabokra az oldalast, majd fűszerezzük be őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával, sóval és darált borssal. Hasonlóan fűszerezzük be a sertés szüzet és a pulykamellet is. Tegyük a húsokat egy nagy tepsibe, tegyünk mellé pár szem félbevágott vöröshagymát, és fokhagymát, egy-egy szem paradicsomot és paprikát. Öntsünk alá egy pohárnyi vizet, fedjük le alufóliával, majd forró sütőben pároljuk körülbelül egy órán keresztül. Ha a pecsenyék már megpuhultak, vegyük le a fóliát a tétjéről, és süssük pirosra.


Tejszínes gombaszósz

Hozzávalók:
30 dkg apró szemű csiperkegomba
3 szál újhagyma
másfél deciliter tejszín

darált bors
2 csapott evőkanál liszt
1 evőkanál vaj.

Elkészítési mód:
Forrósítsuk fel a vajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a felkarikázott újhagymát, majd pároljuk pár percig. Adjuk hozzá a négybe vágott gombafejeket, fűszerezzük darált borssal, ízesítsük sóval. Közepes lángon addig pároljuk, míg a gomba a saját párolólevét el nem párologta. Szórjuk meg a liszttel, keverjük jól össze, majd öntsük hozzá a tejszínt. Keverjük simára, és jól forraljuk ki.



Desszert:

Mogyorós palacsinta

Hozzávalók:
10 dkg liszt
1 csipetnyi só
2 db tojás
3 dl tej
étolaj a kisütéshez
mogyorókrém

Elkészítési mód:
Szitáljuk a lisztet egy keverőtálba, ízesítsük egy csipetnyi sóval. Kezünkkel készítsünk a közepébe egy mélyedést, majd üssük bele két tojást. Öntsünk hozzá 0,5 dl félzsíros tejet és egy evőkanál étolajat. Kezdjük el habverővel keverni a közepétől kiindulva addig, míg a tojás, az olaj és a liszt összekeveredik, majd erősen keverjük sima tésztává. Utána kis adagokban keverjük hozzá a maradék 2,5 dl tejet.
Forrósítsuk fel a palacsintasütőt, majd egy evőkanál olajjal csorgassuk meg. Öntsük bele a palacsintatésztát, és a szokásos módon süssük ki.
Még forrón mogyorókrémmel töltsük meg.


Forrás: vacsoracsata.tv

1 megjegyzés:

  1. A velőscsont két végét jól be kell dörzsölni konyhasóval, hogy fővés közben a velő a csontból ki ne csússzon.

    VálaszTörlés