2009. január 15., csütörtök

Delhusa Gjon menüje



Delhusa Gjon vacsoráját vendégei 23 pontra értékelték ma a Vacsoracsatában





Menü:


Előétel:

Joghurtos uborkasaláta és Ajvár

Joghurtos uborkasaláta

Hozzávalók:
1 kg lecsöpögtetett zsíros joghurt
2 nagy kígyóuborka
1 gerezd fokhagyma
1 marék apróra vágott friss kapor vagy menta esetleg petrezselyemlevél

Elkészítés:
Az uborkát lereszeljük, besózzuk, hagyjuk állni egy ideig majd kinyomkodjuk a levét. Megtisztítjuk a fokhagymát és átnyomjuk a fokhagymaprésen. Apróra vágjuk a friss fűszerleveleket, tetszés szerint lehet közülük választani, majd mindent összekeverünk. Jó, ha legalább fél napot áll, hogy az ízek összeérjenek.

Tipp: a joghurtot egy éjszakára gézbe vagy kéztörlő papírral bélelt szűrőedénybe kell önteni, majd egy tálba tenni, hogy kicsöpögjön a savó belőle, így sűrű joghurtkrémet fogunk kapni.



Ajvár


Hozzávalók:

1 kg padlizsán
1 kg paradicsompaprika
80 dkg vöröshagyma
1 evőkanál só
3-4 dl étolaj
0,5 l paradicsomlé
2 db babérlevél
1 db cukkini
2 ág friss bazsalikom

A padlizsánokat mossuk meg jól, majd szurkáljuk meg villával. Tegyük egy sütőlapra, vagy a kerti grillsütő parázsára és addig süssük, még bőre barna nem lesz, a közepe pedig puha. Ha kihűlt szedjük le a bőrét, és a húsát aprítsuk fel.
Egy nagy fazékban forrósítsuk fel az étolajat, adjuk a finomra összevágott vöröshagymát, kis kockára vágott cukkinit és a húsdarálón ledarált paradicsompaprikát. A paprikát összeapríthatjuk konyhai gyorsvágó gépben is. Adjuk hozzá a babérlevelet és az összevágott bazsalikomot is. Pároljuk addig még a hagyma és a paprika sülni kezd, ez körülbelül 35-40 perc. Vigyázzunk, állandóan kevergessük, mert könnyen leéghet! Tegyük bele a megsütött padlizsándarabokat, ízesítsük sóval és öntsük bele a paradicsomlevet is. Főzzük még 15 percig, akkor jó, ha az olaj feljön már a tetejére. Töltsük tisztára mosott befőttes üvegekbe, zárjuk le jól, és azonnal fordítsuk fejre. Így nem kell tartósítószert használni az eltevéshez.


Az ajvár túl sós lett, azért Gjoni vendégei a túl édes welcome drink-kel próbálták ellensúlyozni



Főétel:

Narancsos töltött csirkemellek

Hozzávalók:

4 csokor újrépa
5 db csirkemell filé
darált bors
3 ág friss kakukkfű
4 evőkanál olívaolaj

2 db narancs
1 diónyi friss gyömbér
3 dl tejszín
1 pohár natúr joghurt
1 teáskanál mustár
2 kg édesburgonya

Vágjuk ketté a csirkemelleket, úgy hogy két nagy szeletet kapjunk. Klopfolóval kissé ütögessük meg, csorgassunk rá olívaolajat, tépkedjük rá a kakukkfű leveleit, kenjük meg reszelt narancshéjjak, szórjuk meg darált borssal és sóval. A befűszerezett csirkemelleket kenjük meg vékonyan natúr joghurttal, így nagyon puhák lesznek. Tegyük a hűtőbe legalább fél órára, hogy a fűszerek íze jól átjárja. Forraljunk fel egy fazékban sós vizet, majd tegyük bele az ujjnyi csíkokra felvágott tisztított sárgarépákat. Forrástól számítva főzzük 3-4 percig, utána szedjük ki a főzővízből, és hűtsük le hideg folyó vízzel.
Tegyünk a befűszerezett csirkemellek közepébe 3-4 szálleforrázott sárgarépát, göngyöljük fel, majd fogvájóval tűzzük össze. Pár evőkanál felhevített olívaolajon egy nagy serpenyőben mindkét oldalát süssük elő, majd szedjük át egy tepsire, előmelegített sütőben 180 fokon 6-8 perc alatt süssük készre.
Míg a megtöltött csirkemellek a sütőben sülnek, készítsük el a narancsos mártást hozzá. A serpenyőben, amiben elősütöttük a csirkemelleket, öntsük a tejszínt, tegyünk hozzá egy narancs lereszelt héját, fűszerezzük darált borssal, lereszelt gyömbérrel, sóval, egy teáskanálnyi mustárral, majd forraljuk kis lángon pár percig, míg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a tűzről, és tegyük hozzá a félbevágott narancsgerezdeket. A narancsszeletekkel már nem kell tovább főni. Ha a mártás túl sűrű lenne, kevés vízzel hígíthatjuk, de ebben az esetben újra fel kell forralni. Célszerű a narancsokat csak a tálalás előtt belekeverni a kész és forró mártásba.

A köret:
Hámozzuk meg az édesburgonyákat, vágjuk falatnyi darabokra, majd tegyük egy nagy tálba. Csorgassuk meg 4-5 evőkanálnyi olívaolajjal, daráljunk rá borsot, és sózzuk meg. Sütőpapírral béleljünk ki egy nagy tepsit, majd öntsük a befűszerezett édesburgonyát bele. Tegyük forró kb. 160-180 fokos sütőbe, és hőlégkeverés mellett süssük 35, 40 percen keresztül, míg puha nem lesz.
Tálaláskor tegyünk nagy tányérok szélére a megsült édesburgonyából, tegyünk két darab megtöltött és megsütött csirkemellet melléje, majd kanalazzunk rá a narancsos szószból. Pár ág friss fűszerlevéllel dekorálhatjuk.


A főétel pikáns viccelődés alapjául jó volt, de a vendégeknek, Pákó kivételével, nem ízlett.



Desszert:

Madártej

Hozzávalók:

1,5 liter tej
6 tojás
15 dkg cukor
liszt
1 db vanília
1 csipetnyi só

A tojásfehérjékből - 5 dkg cukorral – verj kemény habot, a tej felét forrald fel, majd a habból (egy evőkanállal) szaggass bele nagy galuskákat. Lassú tűzön főzd, s ha félig már megszilárdult, óvatosan fordítsd át. Amikor kész, szedd ki, és tedd félre. Ezután öntsd hozzá a tejhez a másik felét is, tegyél bele egy (2-3 darabra tört) rúd vaníliát, egy csipetnyi sót, majd forrald fel. A tojások sárgáját dolgozd el a maradék cukorral és egy teáskanálnyi liszttel. Néhány kanálnyi tej hozzáadásával hígítsd fel ezt a keveréket, majd lassan csurgasd a tejbe. Kevergetve főzd, míg kissé be nem sűrűsödik. Akkor húzd félre (szedd ki belőle a vaníliát), hagyd kihűlni, majd tedd a tetejére a galuskákat, s a tálalásig jól hűtsd be.

A desszert Keleti Andreának nagyon ízlett, szerinte megkoronázta vele az estét Gjoni.


Forrás: vacsoracsata.tv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése