2009. január 10., szombat

Győzike menüje


Győzike menüje 45 pontot ért a vendégek értékelése szerint a mai Vacsoracsatában.






Menü:


Előétel:

Disznótoros leves

Hozzávalók:

15 dkg máj
15 dkg tüdő
15 dkg szív
25 dkg csont
1 fej hagyma

fél babérlevél
20 dkg leveszöldség
10 dkg kelkáposzta
Rántáshoz
2 ek olaj
2 ek liszt
fél citrom leve
1 dl tejföl

Elkészítési mód:
A csontot a megtisztított tüdővel, meg a szívvel két liter vízben feltesszük főni, sóval és babérlevéllel ízesítjük. Ha félig megpuhult, beletesszük a vékony metéltre vágott zöldséget meg a kelkáposztát és teljesen puhára főzzük. Végül belerakjuk a májat is és még tíz percig forraljuk. Tálalás előtt a tüdőt meg a szívet kivesszük, laskára vágjuk, majd a levesbe visszatesszük. Az egészet világos rántással besűrítjük és citromlével savanyítva, tejföllel gazdagítva adjuk asztalra.



Főétel:

Sült kismalac gazdagon

Hozzávalók:

6 hetes malac bontva (kb. 3,5 kg)

majoranna
200 g zsír
250 g füstölt szalonna
1 pohár sör

Elkészítési mód:
A sütéshez a malacot megtisztítjuk, a szőrt lekaparjuk, és hideg vízben megmossuk. A körmöket levágjuk, a térdízületeket visszahajlítjuk, és ha szükséges, a gerincet is bevágjuk. A belsejét sóval és majorannával bedörzsöljük. (Kívül nem szabad megsózni, mert a sótól a bőre felhólyagzik.) A malac belsejét egy gömbfával - fóliába csomagolva - kitámasztjuk, a szájába pedig egy almát teszünk. A tepsibe rácsot helyezünk, hogy ne tudjon elázni a hús sütés közben. A fülére és farkára alufóliát tekerünk, hogy ne égjenek meg. Bőrét mindenütt bekenjük hideg zsírral. Nagyságtól függően kb. 2-2,5 óráig sütjük, közben sörbe mártott szalonnával kenegetjük. Sütés után kigőzöljük és szájában citromot téve tálaljuk. Ropogós pezsgős káposztával és hagymás törtburgonyával körítjük.



Desszert:

Túrós lepény

Hozzávalók:

Tészta:
20 dkg liszt
10 dkg margarin
1 tojás sárgája
pici sütőpor
pici tej
1/2 citrom reszelt héja
Töltelék:
1/2 kg túró
20 dkg cukor
3 vaníliás cukor
4 tojás sárgája
1 marék liszt
1 csomag vaníliás pudingpor
1 pohár tejföl
4 dl tej
5 tojás felvert habja

Elkészítési mód:
A tésztát összeállítjuk a pici tejjel, vékonyra nyújtjuk, 38 x 22-es vajazott lisztezett tepsibe tesszük.
A töltelékhez a hozzávalókat sorban összekeverjük. A tésztára öntjük és alacsony hőmérsékleten 60-80 percig sütjük.


Győzike vacsorájának többi fogása képekben:

Előétel Benkőnek

Főétel Benkőnek






További főételek:

Füstölt kolbász


Tepertő






Hurka


Töltött káposzta







A vendégek nem győzték dicsérni a fogásokat, nagyon ízlett nekik még a hagymás törtkrumpli, és a dinsztelt káposzta is, amit Győzike kétféle káposztából készített.

Forrás: vacsoracsata.tv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése