2009. január 29., csütörtök
Beszeda Gábor menüje
Beszeda Gábor mai menüje a Vacsoracsatában 40 pontot ért!
Menü:
Előétel:
Konyakos fácánleves
Hozzávalók:
1 tisztított fácán
2 velőscsont
3 dl konyak
só
egész bors
zellergumó
krumpli
sárga és fehér gyökér
petrezselyem
kevés gomba
vöröshagyma
fokhagyma
kevés citromlé
1 evőkanál cukor
olívaolaj
Elkészítési mód:
Az olajat, zöldségeket, fűszereket és a csontokat feltesszük főni bőségesen felöntve vízzel.
Közben megpucoljuk a fácánt, ügyelve arra, hogy ne maradjon benne sörét. Mikor a lé forr, beletesszük a madarat. Előtte megkóstoljuk, hogy elég sós illetve ízes-e. Főzzük egy bő órán keresztül, majd hozzáöntjük a konyakot. Keverés után hagyjuk még 1 órát főni. Hozzáadjuk a citromot és a cukrot, ami elképesztően kiemeli az ízeket, majd még egy negyed óráig hagyjuk gyöngyözve főni. Mikor kész, leszűrjük s csak a levét tálaljuk kevés felcsíkozott sárgarépával és vékonyra szelt fácánmell szeletekkel.
Főétel:
Kacsamell almás párolt káposztával és tótgombóccal
Hozzávalók:
4 bőrös kacsamell
só
bors
majoranna
olívaolaj
reszelt vöröskáposzta
szegfűszeg
reszelt alma
kevés vörösbor
zsenge krumpli
liszt
Elkészítési mód:
A kacsamelleket megtisztítjuk, a bennmaradt tokokat eltávolítjuk. Besózzuk, fűszerezzük. Belehelyezzük a tepsibe és bőségesen öntök alá vizet, majd lefóliázzuk. 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig pároljuk, majd pirosra sütjük fólia nélkül 210 fokon.
A káposztát kevés olajon elkezdjük párolni. Ráöntjük a bort, sózzuk és rövidesen hozzáadjuk az almát, meg a szegfűszeget. Lassú tűzön pároljuk, míg puha nem lesz.
A krumplikat megfőzzük, majd átpasszírozzuk jó alaposan. Sózzuk, és hozzáadjuk a lisztet gyúrás közben, épp annyit, amennyit felvesz, hogy tapadásmentes masszát kapjunk. Lisztezett gyúródeszkán hüvelykujjnyi rudacskákra nyújtjuk, majd felszeljük őket kb. 1,5 centis darabokra. Lobogó forrásban lévő vízben megfőzzük őket, majd hidegvízzel leöblítjük. A közben készre sült kacsa kicsit odakapott pecsenyelevében átsütjük a kis gombócokat.
Desszert:
Narancsos szuflé csokibundás narancsgerezdekkel
Hozzávalók:
4 tojás
margarin
70%-os étcsokoládé
barnacukor
aszalt narancsdarabok
friss narancs
kevés tej
vanília rudak
Elkészítési mód:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Kivajazzuk a szufléformákat. A csokoládét gőz fölött vagy alacsony lángon felolvasztjuk, hogy folyós masszát kapjunk. A tojásokat szétválasztjuk, a 4 db sárgáját a cukorral habosra keverjük, vaníliát adunk hozzá, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. Az olvasztott csokival bevonjuk a megpucolt narancsgerezdeket és a mélyhűtőbe tesszük. A végén a fehérjét a masszához keverjük, lehetőleg úgy, hogy minél kevésbé törjön a hab és hozzáadjuk a szárított narancsdarabokat (friss nem jó, mert levet ereszt és híg lesz tőle a massza). A szuflétálkákba adagoljuk úgy, hogy a perem alatt egy ujjnyival legyen a massza. A sütőbe tesszük, míg meg nem keményedik a teteje. Kivétel után megszórjuk a tetejét barnacukorral és lángvetővel karamellizáljuk, hogy kemény bevonatot képezzen.
Forrás: vacsoracsata.tv
Címkék:
Beszeda Gábor
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Mint egy profi!
VálaszTörlésHol a tojáskocsonya????,
VálaszTörlés