2009. március 16., hétfő

Gáspár Bea nem sok pontot kapott vacsorájára


A sokak által kedvelt Bea asszony hiába adott bele apait-anyait, celeb társai mégsem voltak megelégedve főztjével. Vacsoráját mindössze 26 pontra értékelték vendégei




Menü:


Előétel:
Bea asszony levese
Bea asszony előétele, a hagyományos ízek kedvelőinek.

Hozzávalók:
4-5 szem krumpli
6-8 gerezd fokhagyma
2,5 dl tejszín

szerecsendió
őrölt bors
babérlevél

Elkészítési mód:

Az összekockázott krumplit és fokhagymát főzzük meg és tetszés szerint ízesítsük. Ha a krumpli megfőtt, akkor turmixoljuk össze vagy egy krumpli kinyomón törjük át. Ezután tegyük vissza a tűzhelyre és várjuk meg, míg rottyan egyet, majd sűrűsítsük be tejszínnel. Végezetül pedig egy kibelezett rozscipóban tálaljuk.
A tálalás előtt azonban mindenképpen grillezzük a cipót, így nem ázik át. Majd ha ezzel is végeztünk sajttal és petrezselyemmel díszítsük.



Főétel:
Bea asszony csirkéje
Az ínyenc ízek kedvelőinek, most Bea asszony kedveskedik egy recepttel.

Hozzávalók:
1 kg csirkemell filé
4 db nagy krumpli
2 db cukkini
1 db répa
4 db tojás
liszt
fokhagyma

ízesítő
olaj, őrölt bors

Elkészítési mód:

A húst szeleteljük vékony darabokra, majd klopfoljuk és sózzuk meg.
A krumplit, cukkinit és a répát reszeljük le, majd tegyünk hozzá tojást, lisztet, fokhagymát és fűszereket. Ha az állaga nem jó, akkor rakjunk még hozzá egy kis lisztet. Ezután a csirkemell darabokat lisztben forgassuk meg, majd kevés forró olajban süssük ki.
Köret:
Rizi-bizi
Kevés hagymát megdinsztelünk és megpirítjuk a rizst. Ha ezzel végeztünk, akkor sóval, borssal, ízesítőkkel megszórjuk, és meleg vízzel felöntjük 2:3 arányban. Fedő alatt pároljuk, míg el nem fő a víz.


Desszert:
Bea asszony mákos galuskája
Ezért a desszertért még Győző is hazaugrik koncertkörútjáról.

Hozzávalók:
60 dkg sima liszt
fél csomag friss élesztő
3 evőkanál cukor
3 evőkanál vaj
2 dl tej
2 tojás sárgája
1 csipetnyi só
1 pohárnyi margarin
1 dl tej
20 dkg darált mák
5 dkg cukor
félmaréknyi mazsola
1 db citrom lereszelt héja

Elkészítési mód:

Morzsoljuk le az élesztőt egy pohárba, és öntsük fel félpohárnyi langyos vízzel, majd keverjük össze cukorral. Egy keverő tálba szórjuk a lisztet, és egy csipetnyi sóval ízesítsük. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, majd dagasztógéppel kezdjük el dagasztani. Kis adagokban adjuk hozzá a langyos tejet, a tojás sárgáját és egy szobahőmérsékletű vajat. Addig keverjük, míg a tészta az edény faláról le nem válik, majd langyos helyen tároljuk és kelesszük a kétszeresére.
Tegyünk darált mákot, cukrot, reszelt citromhéjat és mazsolát egy tálba, majd keverjük össze. Öntsük rá a forró tejet és egy-két percig hagyjuk főni kis lángon.
Ha megkelt a tészta tegyük egy lisztezett deszkára és nyújtsuk ki másfél centi vastagságúra. Egy kisebb szájú pohárral vagy pogácsaszaggatóval szaggassuk kis darabkákra. Bea asszony szerint érdemes a pohár száját időnként étolajba mártani, így nem fog ráragadni. Végezetül pedig a kis tésztagaluskák egyik felét helyezzük egy kivajazott közepes méretű tepsi aljára. Kanalazzuk rá a mákos töltelék háromnegyed részét, igazítsuk el egyenletesre, majd rakjuk a tetejére a kiszaggatott tészta másik felét. A maradék tölteléket osszuk el rajta és tegyük előmelegített sütőbe, ahol 150-160 fokon süssük 35-40 percig.
Ha elkészült tálaljuk nagy tányéron, erdei gyümölcsökből készült szósszal.



Forrás: vacsoracsata.tv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése