Jáksó vacsoráját 22 pontra értékelték a vendégek
Azt mindenki sejtette, hogy a műsorvezető nem egy konyhatündér, de sárgadinnyés rétese minden várakozást alulmúlt.
Menü:
Előétel:
Ananászos rákkoktél
Hozzávalók:
20 dkg előfőzött rákhús (holland vagy északi-tengeri)
2-3 dl koktélszósz
2 db piros retek
só
fekete bors
1 db paradicsom
1 csomó petrezselyemzöldje
4 szelet citrom
Elkészítési mód:
A rákokat átválogatjuk (a hibásakat kiszedjük), a húst hideg vízzel leöblítjük, és hagyjuk lecsöpögni.
Megmossuk a retkeket, vékonyra szeleteljük és megszórjuk egy kevés sóval és borssal.
Megmossuk a paradicsomot, és felkockázzuk.
Kiválasztunk néhány szép petrezselyem-rózsát dísznek, ezeket megmossuk és leszárítjuk konyhapapírral.
A megtisztított citromot felkarikázzuk, s a szeleteket félbe vágjuk.
A rákot egy üvegpohárba tesszük, majd ráöntjük a szószt.
Retekkel, paradicsommal, petrezselyemmel díszítjük, s a pohár szélére egy citromszeletet helyezünk.
Főétel:
Tarhonyás hús kovászos uborkával
Hozzávalók:
fél kg kerek szemű tarhonya
fél kg hús (lehet sertés vagy csirke,akár pulyhahús)
1-2 v.hagyma
olaj
delikát
pirospaprika
kovászos uborka
Elkészítési mód:
A szokásos módon pörköltet készítünk. A vöröshagymát apróra vágjuk,és kevés olajon megfonnyasztjuk,majd meghintjük p.paprikával,delikáttal,rárakjuk a húst és felöntjük vízzel,majd puhára pároljuk a húst (ha kell,közben pótoljuk a vizet).
A tarhonyát kevés (1-2 k.) olajon aranybarnára pirítjuk (de ne égjen meg),célszerű kis fokozatnál pirítani,mert különben hamar megég,és nem egyenletesen pirul.
Felöntjük kb.1,5 liternyi vízzel,megszórjuk kevés delikáttal, és feltesszük főni.Mire elfővi a levet,akkorára majdnem megpuhul a tarhonya.Közben kavargatni kell,nehogy leégjen.Ezután levesszük a tűzről és fedővel letakarjuk, majd így, a gőzben hagyjuk teljesen puhára párolódni.
Akkor nem fog szétmálni a tarhonya,és nem tapad össze. Amikor a pörkölt is elkészült, tehát megpuhult a hús, és jó sűrű szaftja van, akkor a kész tarhonyával összekavargatjuk.
A pörköltbe bele lehet főzni egy-egy paprikát és paradicsomot,aki szereti.
Desszert:
Sárgadinnyés rétes
Hozzávalók:
1csomag réteslap
1 sárgadinnye
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 csipetnyi őrölt fahéj
2 csomag őrölt gyömbér
10 dkg édes morzsa
5 dkg vaj
Elkészítési mód:
1. A sárgadinnyét meghámozzuk, kimagozzuk, majd apróra vágjuk.
2. Kevés vajat forrósítunk, beletesszük a sárgadinnyét, és megpirítjuk. Fahéjjal és gyömbérrel fűszerezzük, cukorral és vaníliás cukorral édesítjük, félig megpároljuk, majd lecsepegtetjük.
3. Ha kihűlt, hozzákeverjük az édes morzsát, majd hagyományosan feltekerjük a rétest.
4. A feltekert rétest előmelegített sütőbe tesszük, és 180 ºC-on aranybarnára sütjük.
Forrás: vacsoracsata.tv
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése