2009. március 24., kedd

Szőke András ételeiért teljesen odavoltak a vendégek


Az előételként felszolgált sonkába göngyölt aszalt szilváért odavoltak a vendégek.

A főételért szintén odavoltak és a hozzá készített kenyérért is. Olyannyira ízlett mindenkinek, hogy a népszerű Cool tévés műsorvezető – aki évek óta nem eszik kenyeret - beadta a derekát és megevett egy szeletet.


András összesen 39 pontot gyűjtött be a vacsorájáért vendégeitől.


Menü:


Előétel:

Sonkába vagy baconba göngyölt aszalt szilva

Hozzávalók:

aszalt szilva
sonka vagy bacon

Elkészítési mód:

Az aszalt szilvákat darabonként betekerjük sonkával vagy bacon szalonnával. Ezután tűzálló tálba rakjuk, majd 200 fokos sütőben 10 percig sütjük.


Főétel:

Szarvaspörkölt bográcsban Szőke módon

Hozzávalók:

5 kg szarvas
5-6 nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
színes bors
fekete bors
babérlevél
piros paprika
kömény
gyömbér
5-6 szál petrezselyem
sárgarépa
1 zellergumó
szárított gomba
2 dl sör
1 dl pálinka
2-3 paradicsom
3 zöldpaprika
2 dl vörösbor
tej

Elkészítési mód:

Pácolás: A húst a főzés előtti napon kicsontozzuk, felkockázzuk és egy nagyobb edénybe bepácoljuk. Adjunk hozzá 4-5 babérlevelet, 2 fej hagymát felkarikázva és ízlés szerint fűszereket.

Főzés:

Bent:

A szarvas csontjából a répával, a petrezselyemmel és a zellerrel egy húslevesszerű csontlevest főzünk. Ezzel öntjük fel majd a pörköltet.

Kint:

A bográcsba tegyünk bele 5-6 nagy fej felkockázott vöröshagymát és pirítsuk üvegesre.
A tűzről levéve tegyük bele a pirospaprikát és az előre bepácolt húst, majd öntsük fel sörrel.
Körülbelül 2 órán keresztül főzzük és a szükséges folyadékot a korábban lefőzött csontlével pótoljuk.
Közben ne feledkezzünk meg a bogrács alatt a tűzről.
Amikor már 2/3 részt megfőtt, tegyük bele a fűszereket és az egy dl pálinkát. Majd főzzük még fél óráig. Közben a megmaradt csontlevet turmixoljuk össze répával, petrezselyemmel és zellerrel. Majd az így kapott sűrű főzelékszerű folyadékot is adjuk hozzá. Ezután sózzuk meg és adjuk hozzá a paradicsomot is. Az ételt főzzük puhára, majd öntsünk
bele 2 dl vörösbort. Ezután 2 percig forraljuk még, majd vegyük le a tűzről.

Kenyér

Hozzávalók:

60 dkg fehérliszt
1 dkg élesztő
3 dl víz

egy csipet cukor

Egy dl vizet langyosra főzünk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot. Majd kicsi liszttel kovászt készítünk belőle és langyos helyen fél órát pihentetjük. Fateknőbe töltjük a 60 dkg lisztet, beleteszünk egy teáskanál sót és a kovászt. Adjunk még hozzá lisztet, kovászt és 2 dl vizet. Ha nagyon ragad, tegyünk még hozzá lisztet, ha nagyon kemény, akkor addig gyúrjuk még, amíg tiszta nem lesz a kezünk és a tál oldala. Majd tegyük félre egy langyos helyre és 45 percig letakarva pihentessük.
Majd amikor megkelt a tészta, tegyük a nyújtódeszkára és gyúrjuk át és rakjuk vissza még egy órára a kemencébe.



Desszert:

Dörödgi meggyes rétes

Tészta:

1/2 kg liszt
2 db tojás

1,5 dl víz

Töltelék:

60 dkg kimagozott meggy
1 pohár tejföl
5 evőkanál étolaj
5 dkg zsemlemorzsa
25 dkg cukor

Elkészítési mód:

A tésztát gyúrjuk össze, majd készítsünk belőle 2 cipót. Terítsünk a deszkára vászonkendőt, tegyük rá a tésztából gyúrt cipót és olajozzuk be a tetejét. Ezután addig nyújtsuk a tésztát, amíg be nem fedi a deszkát. Hintsük meg meggyel, zsemlemorzsával, cukorral, tejföllel és olajjal. Majd a vászonkendő segítségével tekerjük fel két oldalról. Tegyük kiolajozott tepsibe és 220 fokon 25-30 percig sütjük.


Forrás: vacsoracsata.tv

1 megjegyzés: