2009. március 13., péntek

Rózsa György egyszerű ám minőségi ételekkel próbált vendégei kedvében járni


Rózsa György vacsoráját a vendégek 32 pontra értékelték

Csomor Csilla jó előre megtippelte, hogy feltehetőleg sárgadinnye és sonka is lesz, mert ahhoz csak a hozzávalókat kell megvenni. Gyuri talán meghallotta a színésznő találgatását, mert az előétel tényleg sárgadinnye volt serranói sonkával és némi csavarral. Csak a tálaláskor derült ki, hogy a titokzatos csavar mozzarellát takar, ennek pedig mindenki nagyon örült.

Többször elhangzott, hogy az ételek elkészítése ugyan nem igényelt túl nagy főzőtudományt, a házigazda kedvessége és szeretete az egész estét meghitté és feledhetetlenné tette. A Kapcsoltam egykori műsorvezetőjére élő legendaként tekint a kis csapat, ennek ellenére rendkívül viccesnek találták, hogy teraszon elfogyasztott vacsora közben folyton ugráltatták valamiért. Egyszer majonézért, aztán kechupért, csípős szószért, tejszínes mártásért rohant a hűtőhöz, ami végül teljesen kiürült.

A főételt is (roston sült kavalkád salátaábrándokkal, mártástengerrel) jóízűen majszolták a sztárvendégek, ráadásul végre mindenki megtalálhatta a kedvére való húst, hiszen csirke és tarja is került az asztalra. A desszertet (csokifondü csábító gyömölcsökkel) Csilla vacsorájához hasonlóan sajttálas csipegetés és borozgatás zárta.


Menü:

Előétel:
Sárgadinnye serranoi sonkával és némi csavarral.

Hozzávalók:

2 szép darab sárgadinnye
fél kg serranói sonka
mozzarella, szárított paradicsom, stb.


Elkészítési mód:
A sárgadinnyét hosszában kettévágjuk, és a magos részét kivesszük, kerek szeleteket vágunk egy éles késsel, és a közepére tesszük a sonkaszeleteket. Mellé mozzarellát kínálunk.


Főétel:
Roston sült kavalkád, salátaábrándokkal, mártástengerrel

Pesztó

Hozzávalók:
1 csokor friss bazsalikomlevél
2 evőkanál fenyőmag
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl olívaolaj
3 evőkanál parmezán sajt
1 csipetnyi tengeri só

Elkészítési mód:

A bazsalikomleveleket mossuk meg jól, szedjük ki egy szűrőedénybe, majd várjuk meg, míg lecsepeg.

Tegyük konyhai gyorsvágó gépbe, adjuk hozzá a többi alapanyagot, majd az egészet a gép segítségével pépesítsük. Szedjük át kis üvegekbe, zárjuk le jól, majd fagyasztószekrényben tároljuk. Felhasználás előtt egy órával célszerű kivenni a fagyasztóból, majd a maradék újra lefagyasztható.
Ezt a pesztót tartósítószer és hőkezelés nélkül készítettük, fagyasztva sokáig megőrzi frissességét.

Barbecue szósz

Hozzávalók 8 adag húshoz:
1 fej vöröshagyma
3 db újhagyma
3 gerezd fokhagyma
1 dl borecet
1 dl víz
1 dl ketchup
1 dl citromlé
10 dkg barnacukor
1 dl chiliszósz
1 evőkanál őrölt mustármag
2 evőkanál Worchester szósz
1 mokkáskanál cayenne-i bors
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 mokkáskanál bazsalikom
1 mokkáskanál szurokfű


Elkészítési mód:
A hagymákat apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Rászórjuk a fűszereket, jól összekeverjük, majd felengedjük vízzel, citromlével, borecettel, ketchuppal, chiliszósszal. Hozzáadjuk a barnacukrot, megsózzuk. Hidegen tálaljuk a húsokhoz.

Grillezett húsok

Hozzávalók 4 főre
4 csirkemell filé
4 evőkanál Lucullus Sültcsirke fűszersó
1 dl olaj

Elkészítési mód:
A csirkemellet megmossuk, leszárogatjuk. A fűszer sót az olajjal elkeverjük, majd a csirkét körös-körül alaposan bekenjük vele. Letakarva, hűtőszekrényben kb. 1 órán át érleljük.
A csirkét forró rostlapon vagy serpenyőben oldalanként 5-6 perc alatt megsütjük, majd a parajos burgonyapürével és friss salátával kínáljuk. Ezt ugyanúgy megtehetjük más hússal is. Például tarjával.



Desszert:
Csokifondü csábító gyümölcsökkel

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg keserűcsoki
4 evőkanál tejszín
2 evőkanál rum
1 ananász
2 körte
2 banán
2 alma
1 fonott kalács

Elkészítési mód:

A gyümölcsöket megpucoljuk, kockára és karikára vágjuk.

A fondüedénybe öntjük a tejszínt, belekockázzuk a csokoládét, és nagyon lassú tűzön felolvasztjuk, majd beleöntjük a rumot is. Ekkor az asztal közepére tesszük a fondüt, mindenki a villájára szúr egy-egy gyümölcsöt és a csokiba mártja, és a kaláccsal fogyasztja.



Forrás: vacsoracsata.tv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése