2009. március 7., szombat

Koltai Róbert receptjei csárdahangulatos tálalásban


Koltai Róbert vacsoráját 36 pontra értékelték a vendégei.

A tejfölös gombalevest kicsit sótlannak találta az öttagú zsűri, ennek ellenére Valkó Eszter, aki önmagát csak „pufifánknak” titulálja, még repetázott is az ínycsiklandozó előételből.

A főételként felszolgált lecsós rakott tarjával már nem csak a fűszerezés miatt voltak problémák. A tarja és a krumpli nyers volt, de a virsli és a parasztkolbász szerencsére puhára sült, így a szaftos részéből mindenki örömmel tunkolt a kenyerével. Annak ellenére, hogy sokat kritizálták ezt a fogást, a házigazda üres tepsivel távozott az asztaltól. Ennél nagyobb dicséretet pedig egy szakács sem kaphat.

A desszert stílusosasan szilvásgombóc volt, ráadásul bakter módon. Koltai még a változatosságra is figyelt: barackos és szilvás változatot is készített a vendégeknek.


Menü:


Előétel:

Tejfölös gombaleves

Hozzávalók:

35-40 dkg gomba
15 dkg sárgarépa (aki szereti)
15 dkg fehérrépa (aki szereti)
4 evőkanál olaj
3 evőkanál liszt
3 dl tejföl
1 nagy vöröshagyma
petrezselyem
őrölt bors


Elkészítési mód:

A megtisztított gombát vágd vékony szeletekre, a sárgarépát és a fehérrépát (aki szereti) pedig kockázd fel. A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát fonnyaszd meg a forró olajon, majd add hozzá a zöldségeket (aki szereti) és a finomra vágott petrezselyem felét. Ha zöldségek kissé megpirultak, önts hozzá kb. 1,5 liter vizet, sózd és borsozd. Amikor a leves megfőtt, a lisztből és a tejfölből készített habarással sűrítsd be. Tálaláskor a maradék petrezselyemzölddel díszítsd.


Főétel:

Rakott lecsós tarja

Hozzávalók:

1 kg tarja - vékony szeletekben
paprika
paradicsom
90 dkg burgonya
kb. 5 nagy fej hagyma
kis liszt
kis pirospaprika
tejföl

bors
olaj

Elkészítési mód:

Az ajánlott libazsír helyett a reformkonyha nyomdokait követve olívaolajat öntünk a tepsi aljára. A karikára vágott nyers burgonyát és hagymát leteszem, majd a vékony tarja szeleteket megfűszerezve ráhelyezem. Ezután kb. 30 percre beteszem a már előmelegített sütőbe. A 30 perc letelte után két kesztyű segítségével a tűzforró tepsit kiemelem, majd a karikára vágott sült burgonyára és hagymára, valamint a még nem teljesen kisült tarjára ráborítom a már előre elkészített speciális lecsót. Attól speciális, hogy a séf intelme ellenére jó sok baromfi virslit szeltem bele, majd még kb. 7 dkg parasztkolbásszal megbolondítottam. Mindennek a tetejére paprikás liszthez kevert tejfölt borítok és visszateszem a sütőbe.


Desszert:

Szilvás és barackos gombóc bakter módra

Hozzávalók:

1 kg burgonya
fél kg szilva/ barack
20-25 dkg liszt
13 dkg margarin
őrölt fahéj (aki szereti)
10 dkg zsemlemorzsa
porcukor a tetejére

Elkészítési mód:

A héjában főtt burgonyának lehúzzuk a héját, burgonyanyomón áttörjük, hozzáadunk 3 deka vajat, pici sót, és annyi lisztet, hogy alaposan összegyúrva a tészta, se túl kemény, se túl lágy ne legyen. Lisztezett deszkán kb. három milliméter vastagra kinyújtjuk. Négyzet alakú kockákra vágjuk, mindegyik közepébe egy fél szilvát/barackot teszünk, a szilvát megszórjuk kevés őrölt fahéjjal (aki szereti) és beleteszünk egy kockacukrot. A tészta négy sarkát összefogjuk, gombócot formázunk belőle, és forrásban lévő, sós vízben addig főzzük, míg azok a tetejére fel nem jönnek. A maradék vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, és a kifőtt gombócokat átforgatjuk benne.


Forrás: vacsoracsata.tv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése