2009. március 7., szombat

A Rippel fivérek indiai ízekkel várták vendégeiket


A Rippel fivérek vacsoráját 34 pontra értékelték a vendégek


A fivérek kocsonyával indítottak
Valkó Eszter már a vacsora elején majdnem rosszul lett. Az erőművészek italának nemcsak a látványa, de az íze is meglehetősen bizarr volt.

Az előétel nem jött be a vendégeknek
A főétel volt az amit mindenkinek ízlett, a desszert sem nem lett a társaság kedvence.

Úgy látszik az indiai ízvilág szokatlan a magyar gyomornak.


Menü:



Előétel:

Indiai Naan kenyér Mango Chatney-val

Hozzávalók:

Naan kenyér
3 csésze liszt,
5 t.k. sütőpor,
1 pohár joghurt,
4-6 t.k. olaj,
1 t.k. só ,
4 t.k. cukor,
1 dl tej,

Mango chutney
50 g cukor
1 mangó
10 g friss gyömbér
egy negyed narancs héja
egy lime héja
1 passion fruit
3 levél friss menta

Elkészítési mód:

Naan kenyér elkészítése:
Összekeverem a száraz hozzávalókat, majd a folyékonyakat, és jól összedolgozom. A masszát 6-8 darabra osztom, és ovális, 1/2-1 cm vastagságú lepényeket formálok belőle. Bekenem vékonyan olajjal, és 250 fokon kb. 3 percig sütöm az egyik oldalát, majd megfordítom, megkenem, és még 3 percig sütöm. Nem árt szemmel tartani, elég könnyen megéghet.

Mango chutney elkészítése:
Enyhén karamellizáljuk a cukrot. Hámozzuk meg a mangót, vágjuk apró darabokra, és adjuk a cukorhoz. Majd tegyük hozzá a lime és a narancs héját, a passion fruit húsát és a gyömbért.
Főzzük a csatnit, amíg a mangó és a passion fruit leve elpárolog.
Ha kihűlt a csatni, adjuk hozzá az apró darabokra vagdalt mentaleveleket.


Főétel:

Indiai szárnyaspörkölt bográcsban, basamati sáfrányrizzsel

Hozzávalók:

Basmati rizs hozzávalói:
Fél kg basmati rizs
Indiai szegfübors
Kardamonmag

Szárnyaspörkölt hozzávalói:
A marinádhoz: 1 kg csont nélküli csirkehús kockákra vágva (mell vagy comb), 1 bögre natúr joghurt, 1 maroknyi finomra vágott korianderzöld, 2 ek őrölt gyömbér, 5 gerezd passzírozott fokhagyma, 3-4 ek garam masala fűszerkeverék, 2 tk őrölt bors, 2 ek chilipor, 3 ek citromlé, 1/3 tk kurkuma; a szószhoz: 2 közepes vöröshagyma finomra aprítva, 6 gerezd fokhagyma felaprítva, 5 kardamom hüvely, 1 konzerv paradicsom vagy 6 közepes friss kis darabokra aprítva, 2 ek garam masala fűszerkeverék, 2 ek barna cukor, 1 bögre tejszn, 3 ek őrölt mandula, 3 ek olaj, só

Elkészítési mód:

1. Készítsük el a marinádot: keverjük össze a fűszereket a joghurttal egy nagy tálban, majd forgassuk bele a húsdarabokat. Fedjük le az edény és tegyük hűtőbe éjszakára, de minimum 4 órára.
2. A húsdarabokat szúrjuk nyársakra, hurkapálcákra. Grillezőben, vagy 200 fokra melegített sütőben (gáz 6-os) süssük puhára és barnára a húst kb. 20-25 perc alatt. Tegyük félre.
3. Mély serpenyőben melegítsük fel az olajat, tegyük rá a hagymát és pirítsuk puhára. Ekkor tegyük bele a kardamom hüvelyeket és a fokhagymát, pirítsuk tovább 2-3 percig. Adjuk hozzá a garam masalát, barna cukrot, mandulát és paradicsomot, sót és jól keverjük össze. Főzzük míg a paradicsom szétesik és sűrű szósz állagú lesz.
4. Ekkor tegyük bele a már megsütött csirkedarabokart, keverjük el és főzzük kb. 10 percig. Keverjük bele a tejszínt, majd vegyük le a lángról. Tálaláskor szórjuk meg vágott korianderzölddel.


Desszert:

Nyári dilitorta

Hozzávalók (piskóta):

7 tojás
14 dkg cukor
15 dkg liszt

Elkészítési mód:

A piskóta tészta elkészítése:
1. A fertőtlenített tojásokat kettéválasztjuk.
2. A lisztet megszitáljuk.
3. A sárgájákat a cukor 2/3 részével kihabosítjuk.
4. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni. Amikor már majdnem felverődött, akkor hozzáadjuk a maradék 1/3 rész cukrot, és teljesen habbá verjük.
5. A tojásfehérjehab 1/3-ad részét fakanállal lassan hozzákeverjük a sárgájás habhoz, teljesen elkeverjük.
6. Utána a tojásfehérjehab maradék 2/3 részét is hozzákeverjük.
7. Az összekevert habba óvatosan beleforgatjuk a szitált lisztet.
A kész piskóta tészta kikenhető lapnak vagy tehetjük tortaformába (23cm-es) is.
Ha tortaformába töltjük, mindig homorú alakúra húzzuk ki a piskóta tésztát, hogy a kész kisült piskóta egyenletes vastag legyen és mindenhol jól átsüljön.

Sütés:
Tortakarika 150-160 fokon
Vékony piskóta lap160-180 fokon

Mindig 2 ütemben süssük a tortakarikát! Először 10-15 percig magasabb (160-170 fok), azután alacsonyabb (150 fok) hőmérsékleten, hogy jól átsüljön, de ne égjen meg a piskóta.
A kisült tortakarika tetejét kézzel óvatosan megnyomkodva ellenőrizhetjük, hogy átsült-e a piskóta. A sületlen tésztának jellegzetes, zizegős hangja van.
A sütőből kivett tortakarikát ráfordítjuk egy rácsra, ami alulról szellőzik, és azon hagyjuk kihűlni.
Ha piskótalapot sütünk akkor vagy közvetlenül kenhetjük vajazott sütőlemezre, vagy sütőpapírra is.

Fontos:
1. Óvatosan forgassuk össze a habokat nehogy összetörjenek, mert akkor lapos lesz a piskóta.
2. Mindig jól keverjük el a lisztet hogy ne legyen „lisztcsomós” a végeredmény.
3. Figyeljünk a sütési hőfokokra, mert hideg sütőben lapos, szalonnás lesz, meleg sütőben viszont megég a tészta.
4. Az elkészült tésztát egyből tegyük a sütőbe, ne várjuk meg amíg összeesik.
5. A sütés első szakaszában ne nyitogassuk a sütőajtót, mert megfázik, összeesik a piskóta tészta.

A töltelék pedig egyszerű, mert sima gyümölcskocsonyát készítünk zselatinból, majd dermedés előtt beletöltjük a már elkészített és kívülről csokimázzal kekent tortára (a széleire hosszúkás csokirudakat rakjunk).

Díszítésnek napernyőt, fekvő figurát, esetleg kis labdát alkalmazhatunk.


Forrás: vacsoracsata.tv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése