2009. március 26., csütörtök

Ördög Nóra vacsorája nagyon ízlett a vendégeknek


Az előételként felszolgált szegedi halászlé, annyira finomra sikerült, hogy Anikó három tányérral is megevett belőle.

Éva egy kicsit félt, hogy a főételből nem tud enni, mivel a diétája nem engedi, hogy lisztet egyen. Azonban Nóri erre is gondolt, így neki egy speciális tésztából külön adagot készített.

A desszert előtt Anikó egy kicsit lepihent, mert annyira tele ette magát, hogy nem bírt beszélni. Ám mikor erőt vett magán, gyorsan visszaült az asztalhoz, hogy elfogyassza az ínycsiklandózó illatú finomságot.

Nóra vacsoráját a vendégek 39 pontra értékelték

Menü:


Előétel:
Szegedi halászlé

Hozzávalók:

3 db ponty
fél kg vöröshagyma
4 db halászlékocka
2 db fűszerpaprika
olaj

őrölt paprika

Elkészítési mód:

A halászlé elkészítése egy igen hálátlan feladattal kezdődik, amihez nem árt, ha kéznél van egy erős karú és idegzetű férfi, mint Nórinál a Nagypapája. Rutinosabbak vásárolhatnak eleve megpucolt, kifilézett halszeleteket, de a szegedi halászlé mégiscsak az átpasszírozott, sűrű levétől az igazi, aminek elengedhetetlen alkotóeleme a hal feje.
Miután a halak pucolásával végeztünk, vágjuk őket ujjnyi vastag szeletekre.
Hámozzuk meg és kockázzuk fel a hagymákat, majd pici olajon dinszteljük meg őket. Mikor üvegesre párolódtak, adjuk hozzá a halfejeket, egy kis sót és annyi vizet, hogy ellepje a fazék tartalmát, majd főzzük az egészet puhára. A gyorsfőző edény ennél a műveletnél nagy segítség lehet.
Ha átfőttek a halfejek, csontozzuk ki, majd a hagymával és az alaplével együtt turmixoljuk össze és szűrjük át.
Olajon pirítsunk fűszerpaprikát, öntsük fel egy kis vízzel és adjuk hozzá az átpasszírozott alaplevet. Ezután rakjuk bele a halászlékockákat, a sót, a borsot és a csípős paprikát. Az egészet forraljuk fel és adjuk hozzá a halszeleteket. Körülbelül fél óra szükséges ahhoz, hogy teljesen átfőjenek, és kész is a halászlé!



Főétel:
Kemencében sült túrós csusza házi készítésű tésztából

Hozzávalók:

30 dkg liszt
2 db tojás

túró
tejföl
házi sonka

Elkészítési mód:

A liszt, a tojássárgája és némi víz felhasználásával gyúrjunk kemény tésztát, majd hagyjuk pihenni. Közben a házi túrót egy kis tejföllel keverjük össze és ízlés szerint sóval ízesítsük.
A tésztát gyúródeszkán sodrófa segítségével nyújtsuk vékonyra és hagyjuk száradni. Érdemes ezt egy nappal korábban megtenni, mert így van ideje a tésztának teljesen kiszáradni. Ha nincs időnk kivárni a teljes száradást, akkor csíkozzuk fel a tésztalapot. A tésztát a szokásos módon főzzük meg, miközben a házi sonkát felkockázzuk és serpenyőben megpirítjuk.
A kifőzött tésztát keverjük össze túróval, tegyük egy tűzálló tálba, a tetejére pedig szórjunk „pörcöket” és az egészet süssük össze egy felfűtött kemencében. Majd tejföllel tálaljuk.



Desszert:
Madártej

Hozzávalók:

1 liter tej
2 evőkanál vaníliás pudingpor
4 tojás fehérje
1 evőkanál citromlé
vaníliás cukor vagy édesítő

Elkészítési mód:

A tojás fehérjét egy kis cukorral vagy édesítővel, valamint a citromlével verjük habbá. 1 dl tejet vegyünk külön, a többit pedig forraljuk fel. A külön vett tejben csomómentesen keverjük el a vaníliás pudingport és adjuk a forrásban lévő tejhez a vaníliás cukorral. (Ezt is lecserélhetjük édesítőre.) Ha megjelentek az első „buborékok”, húzzuk le a tűzről és „simítsuk rá” a tojáshabot úgy, hogy a habréteg teljesen befedje a tejet. (Így a tojáshab is átgőzölődik.)
Várjuk meg, amíg teljesen kihűl és tálaláskor szaggassunk „csinos” fehér gombócokat, amit gazdagon öntözzünk meg a vaníliás tejjel.




Forrás: vacsoracsata.tv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése